10 tipp amivel megelőzhetjük az autólopást

1.    Használj valamilyen lopásgátló eszközt!

Egy autóriasztó vagy egy immobilisert. Utóbbi egy autóba épített biztonsági berendezés, ami összeköttetésben van a kulcsban lévő áramkörrel. Csak akkor „engedelmeskedik” ha létrejön a kommunikációs kapcsolat. Itt már nincs drót összeérintéses lopásról szó.

2.    Hosszú útra mész és az autót nem viszed magaddal? Távolítsd el, az autó akkumulátorát!

3.    Akár a rendszámtáblát is leszerelheted erre az időre. Ezeket is előszeretettel távolítják el a tolvajok.

4.    Amikor csak lehet, zárt garázsba állj!

5.    A városban forgalmas, jól látható helyre próbálj parkolni! (Vagy őrzött, bekamerázott parkolókba.)

6.    Sose hagyd az autóban a kulcsot, akármilyen rövid időre is állsz meg! Még ha csak a parkolóórába akarsz egy érmét bedobni, akkor is vedd magadhoz a kulcsot és zárd le az autót. Pár másodperc is elég, ha egy erre szakosodott tolvaj épp lesben áll.

7.    Ügyelj mindig a (garázs)kapunyitó készülékedre! Amikor dolgozol, tartsd magadnál! Gyakori, hogy ezt az eszközt eltulajdonítva, a tolvaj kivár és később próbál bejutni az ingatlanba. (A címet vagy a szintén ellopott táskából, vagy az autó követésével derítik ki.)

8.    A pótkulcsot tartsd nehezen megtalálható helyen! A lakásba besurranó tolvajnak könnyű dolga lesz, ha az előszoba kulcstartóján találja az indítókulcsot.

9.    Az ablakokat sose hagyd lehúzva, még egy-két centire sem!

10.    Tedd az autót kevésbé vonzónak az autófeltörők előtt! Ne hagyd a laptop táskát, márkás bevásárlószatyrokat vagy egyéb értékes dolgokat szem előtt! (pl. a hátsó ülésen.)
A GPS-t is szereld le az ablakról!
,Végeztél a munkával, elköszöntél a kollégáktól, indulnál haza, de az autód nincs a helyén. Vagy ott van, de az ablaka betörve, vagy az ajtó felfeszítve.

Sajnos az autós bűnök (autólopás, autófeltörés) mindennapos dolognak számítanak. Szerencsére azonban van néhány preventív lépés, amivel csökkenthetjük esélyét!