A világ 5 legdrágább gumiabroncsa

1.    LeTourneau L-2350 – markoló abroncsok

A 4 méteres átmérővel rendelkező abroncsoknál – vagy inkább monstrumoknál – csupán azok ára ijesztőbb. A négy óriás, 63 ezer dollárba (azaz 14 millió forintba) kerül! Igaz, a világ legnagyobb földmozgató gépét tartja magán.



















2.    Caterpillar 797 – dömper gumik

Szintén egy nehézgép, amire a Michelin szuper erejű, 59/80R63 XDR abroncsai kerülnek. A 42 500 dolláros (9,5 millió Ft) gumik 5,3 tonnát tartanak.

























3.    Bugatti Veyron


A dobogóra felfért egy személygumi típus is, ami talán még durvább, mint az első két helyezett. Az autócsodára kerülő, Michelin Pilot Sport PAX (defekttűrő) szett ára 10 000 dollár, azaz 2,2 millió Ft.



















4.    Űrsikló gumik


Egy újabb Michelin produktum, melynek szintén nagy terhelést kell bírnia. A nitrogénnel töltött gumik meglepő módon nem nagyobbak egy átlagos teherabroncsnál. Viszont ellenállnak a 420 km/órás landolásnak. Áruk 5500 dollár.



























5.    Big-foot monster abroncsok

Az Amerikában népszerű autós showműsor szörnyetegeiről senki nem gondolná, hogy egyenként, kézzel vágott abroncsokon futnak, amiket a Goodyear és a Firestone szolgáltat.

A 2,6 méter magas és 1,7 méter széles gumik – csupán – 2500 dollárba fájnak a csapatoknak.



,Ha ezt a címet olvassa az ember, valószínűleg a Forma-1 sorozatára és a Pirelli gumikra tippelne, amely biztos résztvevője a felsorolásnak. Bármilyen meglepő, nem így van, az F1 versenyabroncsok – a maguk darabonkénti 1500 dolláros árával – nem fértek bele a TOP5-be.