Goodyear teszt: mennyire vagyunk segítőkészek?

Első kör – telefonos interjú


„Megállnál-e segíteni egy gumicserével bajlódó nő láttán?” – hangzott a kérdés, a Goodyear megbízásából. A válaszadók fele (egész pontosan valamivel több, mint fele, 55,4 százalékuk) igennel, míg tovább 40,8 százalék talán igennel válaszolt.

Ez azt jelenti – elméleti síkon – segítőkészek a magyarok és egy gumiabroncs cserével bajlódó női sofőrnek nem kellene túl sokat várni. De…

Második kör: fekete leves

Itt nem állt meg a Goodyear, hiszen elméleti kérdését átültetve a gyakorlatba, valós eseményt szimulálva is letesztelték a magyar autósokat. A bajba jutott hölgynek azonban csupán az elhaladók 5 százaléka állt meg átlagban.

A legsegítőkészebbek a győriek voltak, míg a főváros szerepelt a legrosszabbul.
A kutatás kitér arra is, hogy amíg a hölgy nem stoppolt – csupán álldogált – akkor főként kamionosok álltak meg. Ennek lehetséges okát az olvasó fantáziájára bízom.

(Stoppolással egyébként a személyautósok aránya volt nagyobb.)
,Érdekes – szociológiai – kísérletet végzett Magyarországon a Goodyear. A gumiabroncsgyártónál arra voltak kíváncsiak, megállnának-e a magyarok, egy kerékcserével bajlódó (tanácstalan) hölgynek. A kutatás két körös volt, melynek első köre az elméleti síkot, míg a másik fele a gyakorlatot vizsgálta. Érdekes – nagyban eltérő – eredmények születtek.