Gyakran ismételt kérdések az abroncsokról – III. rész

Mit jelent az új abroncsokon lévő „mosógép címke?”


Egy Európai Uniós döntés értelmében, 2012 novemberétől kötelező az új abroncsokat egy, a mosógépeken látható címkékhez hasonló bilétával ellátni. A címke három kategória szerint osztályozza az abroncsokat, ezzel is segítve a vásárlókat a választásban, illetve a különböző abroncsminták összehasonlításában.

(Ez utóbbi azért csalóka, nem érdemes pusztán a címke alapján összevetni két különböző gyártó abroncs mintázatait, hiszen egy-egy autógumi teljesítményét, jóval több tényező határozza meg!)

A címke kategóriái:


Nedves tapadás: Hogyan reagál, mennyire megbízható az adott abroncs nedves útburkolaton?

Gördülési ellenállás: Ez a kategória mutatja meg, mennyire gazdaságos (vagy épp gazdaságtalan) az adott gumi, az üzemanyag felhasználás terén.

Kibocsájtott zajszint: Az EU több évre meghatározta az elvárt zajszintet, amihez a gyártóknak igazodniuk kell. A kategória, decibelben kifejezve ad információt az abroncs által keltett menetzajról. (Nem kell megijedni, ezt a zajt nem halljuk az autóban ülve. A környezet zajszennyezése miatt azonban fontos.)

Mint látható, a három kategória közé nem fért be az abroncsok kopásállósága, vízkiszorító képessége vagy épp a száraz felületen mért tapadás. A kopásállóság például nem csak a pénztárcánk miatt fontos, hanem gondoljuk bele abba, hogy a címkén feltüntetett értékek vadonatúj abroncsokat tesztelve születtek. Ha viszont egy abroncs rövid élettartamú, nem tudhatjuk mennyi ideig érvényesen a címkén látható ismérvek? Hogyan reagál egy abroncs, ha már elveszítette profilmélysége felét például?

Használhatom a téli szettet nyáron?


Tiltva nincs, de semmiképpen sem ajánljuk ezt a megoldást. Alapvető különbségek vannak a téli és nyári gumik között. Egy téli gumi még akkor is veszélyes lehet, ha kifogástalan állapotban van. Hosszabb fékútra, rosszabb kormányozhatóságra és sokkal gyorsabb kopásra számíthatunk, ha fent hagyjuk a téli szettet.

Ennek oka a két típus közötti eltérő gumikeverékben keresendő. A Continental ábrája jól szemlélteti mindezt.


,Akad még bőven olyan kérdés a gumiabroncsokkal kapcsolatban, amit nem árt ha minden autós átismétel, hiszen alapvető vezetésbiztonsági és karbantartási ismereteket tartalmaz.

Cikksorozatunk pont ezeknek az ismereteknek az elsajátítását szolgálja, folytassuk tehát a kérdezz-feleleket!