Melyik a kedvenced? 10 ikonikus autó a filmvászonról

1.    1963 – Aston Martin DB5 (James Bond - Goldfinger)

James Bond, az MI6 szuperkémjéhez igazi szuperautó illett, már 1963-ban is. A márka egyébként – teszem hozzá remek koncepcióval – végig is kíséri a 007-est, hiszen már Daniel Craig-et is láttuk egy AM model volánja mögött. Igazán ikonná, a ’63-as autó vált. Szubjektív véleményem szerint, nem is véletlen, a Bond járgányok közül részemről erre esne a választás.























2.    1977 – Ferrari 308 GTS (Magnum)

Szintén régi kedvencem volt Magnum, a magányomozó. Pontosabban az egész sorozat, melyben nagyon eltalálták a karaktereket. Higgins, Rick, TC és persze Magnum. De talán mindegyikőjüknél ismertebb szereplő a főhős (pontosabban Robin Masters) tűzpiros Ferrarija, amit büntetésből rendszeresen megpróbált Higgins elkobozni Magnumtól. (Sokak szerint Higgins egyébként maga Robin Masters volt inkognitóban.)
























3.    1982 – (Átalakított) Pontiac Trans Am (Knight Rider)

Ha csak az autó típusát nézzük, elképzelhető, hogy nincs meg… De ha azt mondom, Kitt? Talán a filmsorozatok történetének legismertebb autója, piros villogó csíklámpájával, fanyar humorával és a mára nevetségessé vált trükkjeivel.

Kiváló társ egy olyan másik kultikus ikon mellé, mint David Hasselhoff, aki maga sem tudta eldönteni, hogy akcióhősként, énekesként vagy vízimentőként a legnagyobb.




















4.    1982 – DeLorean DMC 12 (Vissza a jövőbe trilógia)

Újabb erős versenyző a listán és egy újabb személyes kedvenc. Mára persze szintén nevetséges a retro-időgép kinézete. No nem a rajongóknak. Nekünk inkább kultikus gép, aki a vadnyugattól a repülő autók koráig mindent látott, túlélt és leküzdött. Hol plutómiummal, hol szeméttel hajtva.


















5.    1993 Ford Explorer XLT (Jurassic Park)

Elég ha annyit mondok az önműködő terepjárókról, hogy nem kevés ideig bírta a T-rexek támadását is… Kell mást mondjak a kultuszról?























6.    1984 Ford Ecoonline (kutya jelmezbe bújtatva – Dumb és Dumber)

A kutyajelmezbe bújtatott verda pontosan illik a két főszereplő értelmi szintjéhez. No és ki ne emlékezne az autó sorsára. Dumb (Jim Carrey) egy segédmotorkerékpárra cseréli, mivel annak alacsonyabb a fogyasztása. Dumber persze zseniális húzásnak tartja őrült barátja húzását.




















7.    1968 Volkswagen T2a (Lost)

Bár nem volt akkora szerepe, mint Magnum Ferrarijának vagy pláne Kittnek, de erősen megmaradt mindenkiben a világoskék-fehér festésű, erősen kopott, rozsdás (hosszú évek magánya után újraélesztett) VW furgon.























8.    1973 XB GT Ford Falcon (Man Max)

Egy igazi posztapokaliptikus hős, összetéveszthetetlen, kiemelkedő motorblokkjával.






















9.    2005 Lamborghini Tank (Batman)

A sötét lovag óta, a korábbi Batman filmekben, illetve az eredeti képregényben ábrázolt Batmobil, olcsó gyerekjátéknak tűnik csupán. Ki gondolta volna, hogy egy erősen átalakított Lamborghini tankot látunk? Eszméletlen külső, amiről el is hisszük, hogy átmegy a téglafalon.























10.    1962 VW Bogár (Herbie)

Azt hittétek kimarad a kicsi kocsi? Persze, hogy a legjobb 10-ben a helye.


,Nem is kérdés, az alábbi autók igazi ikonok. Sokszor jóval ismertebbek filmjeikből, mint az őket vezető hús-vér színészek. Nektek melyik a kedvencetek az alábbi listáról? (Kommentben/Facebook-on várjuk a hozzászólásokat!)