Nívós és hiánypótló motorabroncs teszt 2014

Motorrad abroncsteszt 2014 – Eredmények


7) Avon Storm 3D XM (Száraz: 124 - Nedves: 64)

Ideális körülmények között az Avon Storm 3D is használható, de amint elered az eső, vagy erősen poros útszakaszhoz érünk, jobb ha elkerüljük a Storm 3D-t (Pedig hangzatos a neve.)

6) Metzeler Roadtec Z8 Interact (Száraz: 128 - Nedves: 84)

Az elődjéhez képest a Z8-as verzió valamivel könnyebb és jobban teljesít nedves szakaszokon. Persze vannak nála jobbak a motorgumi piacon. (A 7. helyezett Avon termékét nem kevéssel verte.)

5) Dunlop RoadSmart II (Száraz: 128 - Nedves: 86)

Egy sokkal jobban csengő név, a prémium kategóriás gyártótól. Az eredmény azonban csak az ötödik helyre volt elég. Magas stabilitás, de alacsonyabb manőverezési készség jellemzi.

4) Bridgestone BATTLAX SPORT TOURING T30 (Száraz: 130 - Nedves: 84)

Összpontszámban azonos eredményt ért el, mint a Dunlop motorabroncsa. Sportosabb karaktere és jobb manőverezési készsége miatt került a vetélytárs elé.

3) Pirelli Angel GT (Száraz: 131 - Nedves: 89)

Erős, megbízható összteljesítmény mindkét úttípuson!

2) Continental Road Attack 2 Evo (Száraz: 136 - Nedves: 84)

A Pirellivel azonos összpontszámot ért el a Road Attack második generációja, amely kiválóan teljesít szeles, kanyargós, vidéki utakon, kezessé teszi a legerősebb Touring motorokat is. A teszten szereplő broncsok közül a legjobban teljesített, száraz burkolaton.

(A webáruházunkban a cikk megjelenésekor akciósan kapható termém! >> )

1) Michelin Pilot Road 4 (Száraz: 131 - Nedves: 94)

A Michelin abroncsa egyszerűen nem ismeri az esőt és a megnövekedett veszélyt. Ilyen körülmények között nincs gyengepontja.

,Jópár autóstól eltérően, egy motoros – főleg ha erősebb kategóriába sorolt gépet vezet – pontosan tisztában van az abroncsok fontosságával. A motorabroncsok minősége és állapota a mérleg nyelve is lehet a biztonságos hazaérkezés és a végzetes baleset között!

Ennek ellenére a motorabroncs piac szűkebb, mint az autógumiké (nyilván a kisebb számú jármű miatt.) A szaklapok is kevesebbet foglalkoznak a motorabroncsokkal és a független tesztekkel, ebben a szegmensben.

Éppen ezért érdekes (és hiánypótló) a Motorrad magazin 2014-es túra gumi tesztje! A németek, egy Honda CB 1000 R típusú motort használtak, amelyre 120/70 ZR 17 és 180/55 ZR 17 méretű abroncsok passzolnak.

A teszten nedves és száraz szakaszok egyaránt voltak, a két kategóriát külön pontozta a stáb.