Vezetési stílusjegyek amik megmenthetik az életed – I. rész

1.    Sebességkorlát betartása

Rendben van, találunk ellenpéldát is, de a sebességkorlátozó táblákat nem heccből tették ki az adott útszakaszra. Sokkal inkább a vezetésbiztonság fenntartása érdekében. Éppen ezért – illetve a nem ritkán komoly pénzbüntetés elkerülése végett – törekedjünk arra, hogy berögzüljön a táblák diktálta szabályok betartása!

Ne feledd, minél gyorsabban mész (és nagyobb mértékben léped át a korlátot) annál hosszabb fékúttal kell számolj. Ez egy veszélyes helyzetben akár végzetes is lehet.

2.    Felejtsd el a telefont


Mikor telefonáltál utoljára, vezetés közben? Na ez az a szokás, ami mostanában a balesetek egész komoly százalékáért felelős. Különösen a Facebook és egyéb social csatornák okozta függőség következtében vagyunk hajlamosak nem az útra figyelni.

Egyszerű a képlet: Telefont csak fontos hívás esetén, kizárólag headset és/vagy kihangosító segítségével használjunk, vezetés közben. Az sms-t, Facebbok posztolást, egyéb írott szöveg küldését és persze a játékokat felejtsük el a volán mögött!

3.    Állj meg a sárga és piros jelzéseknél!

Egy történet, amit az élet írt: „Sietnem kellett egy üzleti tárgyalásra. A lámpa piros volt,de nem vettem figyelembe. Az a kislány pedig kiszaladt…” Nem is folytatom tovább…

4.    Deffenzív vezetés


Induljunk ki abból, egy kétesebb szituációban, mi van ha a másik autós rosszul dönt, türelmetlenül vagy figyelmetlenül reagál? Ki tudjuk védeni azzal, hogy inkább engedünk? Valószínűleg igen.

5.    Használd az irányjelzőt

Sajnos ennek a tételnek is itt a helye. Evidens kellene ugyan legyen, de még a hétfőnként jelentkező, népszerű stand-up comedy műsorban is elhangzott: „én friss jogsis vagyok. De olyan friss, hogy még indexelek.”

És igen, a vezetési tapasztalat növekedésével ez a magatartás valamiért hajlamos eltűnni az autósokból.
,„Velem ilyen nem történik meg…” Íme egy tipikusan könnyelmű hozzáállás, az autóvezetők köréből, egy-egy (pláne súlyosabb) balesetet látván. Könnyelmű, hiszen nem az áll a háttérben, hogy az illető végigpörgette fejben az esetet és mellétéve saját vezetési szokásait, csak erre a következtetésre juthatott. Nem, ez pusztán egy rálegyintés volt és egy ki nem mondott hála a jószerencsének címezve.

De, hogy ne csak a szerencsén múljon, az alábbiakban pár olyan beidegződést, vezetési stílusjegyet sorolok fel, ami jóval közelebb visz minden autóst a balesetmentes közlekedéshez.