5 tipp iskolakezdéshez autósoknak

1.    Alapos belső tisztítás

A prémium gumigyártó Continental, a Birminghami Egyetemmel karöltve végzett egy kutatást, 20 autó bevonásával. Az autók belterében olyan kórokozókat mutattak ki, mint az E.coli vagy a Salmonella, köszönhetően a berepülő, beömlőrácsokon az autónkba kerülő bogarak miatt.

Az ezek által okozott tüneteket nem kell részletezzem, éppen ezért vegyük elő a porszívót és a törlőrongyot, mielőtt a gyermekeket az autóba ültetjük.

2.    Ellenőrizd a gumiabroncsokat!

Egy jó minőségű és állapotú gumiabroncs szett (lassan írhatom úgy is, hogy téli gumi szett) jelentheti a különbséget a szerencsésen elkerült baj és a baleset között. Ellenőrizd tehát a gumik töltőnyomását (és korrigáld az autó kézikönyvében megadott érték szerint), profilmélységét, illetve, hogy nincs-e valamilyen külső sérülésre utaló jel az abroncsokon!


3.    Ellenőrizd az ablaktörlő lapátokat!


A mostani időjárás (illetve alapvetően az őszt jellemző csapadék) miatt nem kel magyaráznom, mennyire fontos, hogy a lapátok megfelelően működjenek. Ellenőrizd, hogy a törlőlapátok gumibetétei nem koptak-e el, illetve nem váltak-e le!

Ha cserére szorulnak, legyen a szemed előtt, hogy ez a pár ezer forintos tétel jelentheti a különbséget az éles és a homályos kilátás között!

4.    Az autó fényszórói

Lassan eljön az idő, hogy még sötétben indulunk el, de már sötétben érünk haza. A megfelelő világítás (és láthatóság) létfontosságú, vezetésbiztonsági szempontból.

Indulás előtt kérd meg valamelyik családtagod, kollégád, hogy járja körbe az autót, míg te felkapcsolgatod a tompított fényszórókat, a reflektorokat, az indexeket, a féklámpát, stb…

5.    Mikor következik a következő szerviz?


A szervizkönyvet (illetve az autó kezelési kézikönyvét) fellapozva ellenőrizzük le, mikor következik az olajcsere, illetve a következő „nagygenerál” az autón. Nem lesz a legkellemesebb élmény, ha útban az iskola felé robbanunk le egy elhasználódott szűrő, gyújtógyertya, vagy éppenséggel egy defektes gumiabroncs miatt.
,A szeptember egyetlen dolgot juttat azonnal eszünbe. Kezdődik az iskola. A nyári szünettel sajnos végeztünk, az erősen megélénkülő városi forgalommal pedig meg kell barátkoznunk. Nagyon sokan hordják ugyanis gyermekeiket autóval iskolába.

Éppen ezért hoztam mára (ok, tudom, 2 héttel korábban kelett volna kijöjjek a cikkel, de jobb később, mint soha) pár autós biztonsági tippet, amin ha végigmegyünk számos kellemetlenséget előzhetünk meg!