A gumiabroncsok főbb részei

  1. Központi csatornák:

    A futófelüet középső részén elhelyezkedő, hosszanti barázdák fő feladata a vízkiszorítás. Itt gyűlik össze az úton összegyűlt víz, amit az abroncs megpróbál az oldalirányű barázdák felé préselni. Hogy ez milyen mértékben valósul meg, egyáltalán nem mindegy. ha nem megfelelő a gumi vízkiszprító képessége, könnyebben „felúszhat” a vízen. Ezt hívjuk aquaplaning jelenségnek, amely az esős időszak, autósokra mért legveszélyesebb eleme.
  2. Bordák:

    A központi csatornák között elhelyezkedő, hosszanti borda, amely (legtöbbször) apró blokkok sokaságából áll össze. Fő feladata a vonóerő megteremtése.
  3. Vállak:

    Szintén roppant fontos zóna a vállrész, ami a kanyarvételi tapadást hivatott megteremteni. Ezért sem mindegy, hogy elhanyagoljuk-e az abroncsnyomás optimális szinten tartását. Ha túl alacsony nyomás mellett autózunk, a vállrészek elkopnak, a kanyarban instabillá válhat az autó.
  4. Oldalfal:

    Az abroncsok információs táblája. Innen olvashatjuk le az abroncs márkáját, méretét és indexelését, fix forgásirányú abroncs esetén a megfelelő forgásirányt, az M+S vagy a teljes értékű téligumikat jelző hópehely szimbólumot, stb…

    Emellett találkozni olyan oldalfal megerősítésekkel (plusz rétegek, stb) amely például a defekttűrő abroncsokat jellemzik.
  5. Lamellák:
    A (téli) abroncsokat behálózó apró recék, melyek aelsősorban a havas, jeges úton való tapadást fokozzák.
,Ezen a témán valószínűleg kevesen gondolkoznak el. Alapvetően a gumiabroncsok igen alulértékelt részei az autóknak. Amolyan kötelező tartozék, holott ennél több figyelmet érdemelnek.

Éppen ezért ma röviden átvesszük milyen fő részekből is áll egy nyári vagy egy téli gumi.

Az első fogalom, amit rendszerint kiemelek, a gumikeverék, amelyen egészen sok áll vagy bukik. Az abroncs minőségét alapvetően befolyásolja a gyártás során használt keverék. A konkrét összetevőket, pontosabban azok arányát és finomságát általában hétpecsétes titokként kezelik a gyártók. Igen speciális összetevőkről van szó, melyek közül csupán egy a kaucsukból nyet nyersgumi. (Komoly törekvések vannak a kaucsuk teljes kiiktatására és szintetikus, vagy más növényi  eredetű – pl. pitypang – pótlására.)