A német Autozeitung téli gumi tesztjén is sikeresen szerepelt a NOKIAN

Nemcsak Németországban változatos és mondhatnánk, hogy szélsőséges az időjárás, hanem nálunk, Magyarországon is, különösen, ha figyelembe vesszük az elmúlt egy hét időjárását: múlt héten még 30 °C fölött járt a hőmérséklet, míg most már 15 °C körül. A változékony időjáráson túl a közelgő tél is ösztönözte a német Autozeitung újságot, hogy 13 téli gumiabroncsot és egy négyévszakos gumit teszteljenek VW Golf 1.6 TDI/1.4 TSI gépjárműveken.

Az új Continental WinterContact TS 860 elődje, a TS 850 típusú gumiabroncs az elmúlt években toronymagasan nyert négy tesztet egymást követően, így felmerül a kérdés, hogyan tudnak egy jó terméket még jobbá tenni?

Continental győzelme a NOKIAN előtt

A Continental első kísérletre nemcsak rendkívül jó tapadást mutatott, hanem nagyon magas biztonságérzetet is nyújtott mind a havas mind a nedves utakon egyaránt. A száraz utakon is elől járt a Continental TS 860 köszönhetően a legalacsonyabb gördülési ellenállásnak és a jó egyensúlynak. A második helyen végzett a teszten a NOKIAN WR D4 , amely nemcsak egy igazi tél specialista, hanem gyakran a száraz és a nedves utakon is biztonságosan és hatékonyan gurult. A harmadik helyen az új Pirelli Cinturato téli gumiabroncsa végzett, amely havas és nedves utakon bár nagyon erősnek tűnt, a száraz útfelületen az Autozeitung újságíróinak hiányérzetük maradt.





A Michelin egyszerre téli és négy évszakos gumiabroncsokkal is részt vett a teszten

A négy évszakos Michelin CrossClimate a téli Alpin 5 gumiabroncshoz hasonló felépítésű, mindazonáltal a négy évszakos gumiabroncs típusának megfelelően összetettebb mintázattal rendelkezik. Egyébként az Alpin 5 ettől a szezontól - a jobb, szárazon való teljesítményért - keverék frissítést kapott. Helyesen mondja a Michelin négy évszakos gumi abroncsára, hogy „nyári abroncs téli jellemzőkkel”: havon a tapadás véges, azonban vizes utakon és téli hőmérséklet mellett a féktávolságban rekordot ért el, azonban a vízen való felúszáson „elcsúszik”. Száraz útviszonyon az egészet megtetőzi még pluszban az alacsony gördülési ellenállás is.

Az, hogy még mindig vannak olyan gumik, amelyekre szabályosan figyelmeztetést kell adni, különösen bizonyítja a Westlake. A márka egyes termékei a tapasztalatok alapján valóban olcsóak, de különösen nedves útviszonyok között egyáltalán nem voltak biztonságosak. Megnyugtató azonban, hogy ezeket a gumiabroncsokat jelenleg már csak nehezen lehet elérni a kereskedelemben.

,
A német Autozeitung 13 téli és egy négyévszakos gumiabroncsot tesztelt 205/55 R16 méretben havas, vizes és száraz útviszonyok között tette. Mindezt 18 kritérium alapján 2000 teszt kilométeren keresztül.