A világ leggyorsabb traktora Nokian gumiabroncsot használ

A pilóta a többszörös rally világbajnok Juha Kankkunen volt, aki elérte a 130,165 km/h sebességet. A rekord megdöntéséhez egy különleges innovációra is szükség volt, ezért a Nokian kifejlesztette a világon egyedülálló téli gumiabroncsot, amelyet kifejezetten traktorokra terveztek.  A Nokian Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D & 540/80R38 167D) és a Valtra T234 kettőse olyan kombinációt alkotott, amely segítségével jöhetett létre a rekord.



„Korábban több végsebesség tesztet végeztem autókkal, de ez volt az első alkalom, amikor egy traktort kellett tesztelnem, és elsőre világrekord lett. A Nokian abroncs és a traktor igazán jól működött együtt.” - nyilatkozta Juha Kankkunen.

A téli gumiabroncs feltalálójához már több világrekord is köthető. A Nokian 2013-ban új sebesség rekordot állított fel jégen. A teszt pilóta Janne Laitinen az egyedülálló Nokian téli gumikkal 335,713 km/h sebességet tudott elérni.

Download Video as MP4

Kiváló teljesítmény havon és jégen


A Nokian bővítette sokoldalú téli gumiabroncs választékát a traktorokra szánt Nokian Hakkapeliitta TRI – vel, ami 2014 tavasza óta érhető el. A Hakkapeliitta TRI egyedülálló futófelület mintázata és a téli gumikeverék maximális tapadást és vonóerőt eredményez.

„Extrém körülmények közötti tesztek mutatják meg az egyedülálló képességeket. A Nokian Hakkapeliitta TRI igazi teljesítményét szerettük volna bemutatni. Elég figyelemre méltó látvány, amikor megjelenik előtted egy 7,7 tonnás gép, és elsuhan melletted több mint 130 km/h –val egy többszörös rally világbajnokkal a volán mögött. Amikor egy traktort kell hajtani havas úton, akkor kiváló tapadásra, stabilitásra és kezelési tulajdonságokra van szükség. Ez volt a célunk az egész fejlesztés alatt.” – mondta Tero Saari a Nokian projektmenedzser.
,
Az új világrekord a téli gumi specialista Nokian, és a traktorgyártó Valtra cég közös együttműködése révén születhetett meg. Az új egyedülálló rekord beállítása a havas és jeges finn Lapföldön történt.