ADAC téligumi teszt 2014 - I. rész 175/65 R 14 T

14) Star Performer SPTS (Winter AS)

Nincs mit szépíteni, ez a típus megbukott a teszten és – másodmagával – elégtelen/nem ajánlott értékelést kapott.

13) Cooper WM-SA2 (Weather-Master)

Úgy fest, hiába az Arsenal labdarúgócsapatával kötött szponzorszerződés, a Cooper-nek még nem sikerült meggyőzni a német autóklubot. Téli mintázatuk szintén elégtelen/nem ajánlott értékelést kapott az ADAC-tól.

12) GT Radial Champiro Winterpro

Ami erről az abroncsról eszembe jutott – az eredmények alapján – a szürke egér szerep, hiszen nagyjából minden kategóriára – a nem sokat mondó – közepes, azaz kielégítő értékelést kapta. Az első minta tehát a listán, amelyik nem bukott el teljesen.

11) Toyo Snowprox S943

A Toyo – Cooper rivalizálás annyira nem zavarta fel a téligumi piac vizét. Nem sokkal előzte meg egyik a másikat. Összesített értékelés – kielégítő.

10) Hankook Winter i*cept RS (W442)

Valószínűleg a Hankook-nál is jobb eredményre számítottak, mint az ADAC által adott 10. hely (kategórián belül)

9) Sava Eskimo S3+


Az alacsony fogyasztás és a havas felületen mért teljesítmény került a pozitív, míg a nedves és száraz burkolaton mért tapadás, illetve fékút a negatív serpenyőbe. Értékelés: kielégítő

8) Pirelli Snowcontrol 3

Havas burkolaton kimondottan jól szerepelt a Pirelli téli gumija és a nedves borítást is „jól bírta.” Gyengepontjai inkább száraz felületen mutatkoztak.

7) Vredestein Snowtrac 3

A jég és a hó em okozott megoldhatatlan feladatot a Vredestein-nak, ezeken a felületeken pozitív teszteredményeket produkált a gumi. A nedves tapadásnál valamivel már gyengébb volt és a kissé magas menetzajt is a negatívumok közé sorolta az ADAC.

6) Fulda Kristall Montero 3

A Fulda abroncsa (a Dunlop mintázatával karöltve) érte el a legjobb osztályzatot havas felületen. A nedves tapadás azonban megakadályozta a Kristal Montero-t a még előkelőbb helyezés elérésében. Nyilván a prémium gyártók közé sorolt Pirelli legyőzése nem esett azért rosszul a gyártónak.

5) Esa-Tecar Super Grip 7+

Számomra ez a téligumi a kategória meglepetése. Az őt megelőző abroncsok mind-mind megkapták a „jó” értékelést, azaz a középmezőny legelején zárt az Esa-Tecar.

4) Firestone Winterhawk 3

A Bridgestone kötelékébe tartozó Firestone gumijára a „nagyon kiegyensúlyozott” jelzőt aggatta az ADAC zsűri. Ennek egyik oka a jeges felületen elért legjobb osztályzat a kategóriában. Az idei ADAC téligumi teszt talán legjobb ár-érték arányú abroncsa, ebben a méretben.

3) Michelin Alpin A4

Az első igazi nagyágyú. Az Alpin A4 minden felülettípuson jól szerepelt, míg a kopásállóság tekintetében a mezőny legjobbjának bizonyult.

2) Dunlop SP Winter Response 2

Havon és az üzemanyagfogyasztás tekintetében is a Dunlop SP Winter Response 2 téligumi vitte el a pálmát, de nedves felületen is remekül szerepelt az abroncs.

1) Continental WinterCont. TS 850


Az ADAC idei tesztgyőztese ismét a Continental lett. (Ezt valószínűleg sokan kisebb-nagyobb mértékű fenntartással kezelik majd az ADAC botrány után.) Tény azonban, hogy a TS850-es egy kimondottan jól sikerül abroncs. Ebben a kisautó kategóriában  - a mostani eredmények alapján is – tényleg az egyik legjobb választás. Az összértékelésben 1 tizedponttal előzte meg a Dunlop termékét.

Összesítő táblázat:











































,Lezajlott a régóta várt ADAC téli gumiabroncs teszt 2014-es fordulója. Ezútta 2 (+1) kategóriában mérték össze tudásukat a téli abroncsok. (A +1 kategória jelölés oka, hogy a harmadik vizsgált kategória négyévszakos abroncsokat sorakoztatott fel nedves, jeges és száraz útszakaszokon.)

A tesztet bemutató írásaim első részében, a 175/65 R14 T méretkategória eredményeit mutatom be.
Összesen 14 gyártó téli gumi mintázata szerepelt a felhozatalban, a prémium kategóriától a gazdaságos (ún. low-budget) abroncsig. A sorrendet a leggyengébben szereplő téligumitól a legjobb felé haladva ismertetem.

(A kategóriák szerinti ADAC értékelést, minden egyes abroncsnál a cikk végén található táblázatban keressétek!)