ADAC téligumi teszt 2014 - II. rész 195/65 R 15 T

14) Achilles Winter 101
A másik bukott diák egy szintén ritkán (vagy soha sem) hallott típus. Szintén tegyünk le róla, ha ezt a mintát néztük is ki.

12) Matador MP92 Sibir Snow

A Matador low-budget abroncsa már nem bukott el, igaz az elégséges eredmény annyira nem előkelő egy téligumitól. A nevében szereplő szibériai hó azért nagy falat lenne az abroncsnak.

11) Kleber Krisalp HP2
Bár nedves felületeken nem szerepelt jól a Kleber téli gumija, mégis kiemelendő, hogy kopásállóság terén a legjobb értékelést kapta a mezőnyben. Pedig hol van még a vége…. vagyis az eleje.

10) Kumho WinterCraft WP51

Száraz felületen egész jó eredményeket produkált a Kumho, ám ez nem mondható el a nedves tapadásról, illetve a kopásállóságról. 4 versenytársat utasított végül maga mögé az abroncs.

9) Pirelli Snowcontrol Serie 3


A legerősebb mutatóit nedves, jeges és havas burkolaton produkálta a Pirelli. (Jégen a legjobb osztályzatot kapta a mezőnyben.) Mégis, a száraz felületen tapasztalt bizonytalanságok miatt csupán a 9. helyre fért oda az olaszok téli abroncsa.

8) Hankook Winter i'cept RS


A Hankook ismét csupán a középmezőnyt érte el az ADAC zsűri véleménye alapján, de a Winter i'cept RS az egyik legolcsóbb abroncsa a kategóriának. Az ehhez társított minőség így már máshogy is éértelmezhető. Száraz burkolaton pedig a legjobb osztályzatot kapta a Hankook.

Gyengébb oldala a nedves és havas burkolaton keresendő.

7) Michelin Alpin 5

Az, hogy a Michelin Alpin termékcsalád legújabb tagja csupán a hetedik helyre fért oda, már önmagában is meglepő. Pláne kapaszkodnunk kell majd ha meglátjuk, mely márkák és mintázatok előzik a franciák prémium abroncsát.

Már csak azért is érdekesek az ADAC eredméyei, mivel az Alpin 5-ös a 4-es széria továbbfejlesztett változata. Az előd pedig – igaz egyel kisebb méretkategóriában – sokkal előkelőbb eredményt ért el, mint az új modell.

6) Yokohama W.drive V905


A Yokohama mondhatjuk kitett magáért. A megmérettetésben résztvevő téli mintázatuk csupán menetzaj tekintetében kapott komolyabb kritikát. Erős versenyző a középmezőnyben.

5) Uniroyal MS plus 77

Ugye, hogy fokozódnak a meglepetések? A középmezőnyt, azaz a megfelelő értékelést kapó abroncsok táborát az Uniroyal zárta. Az előtte végző abroncsok már mind-mind jó/ajánlott kategóriások. Ráadásul – a Hankook téligumija után – az Uniroyal abroncsa a tábor második legolcsóbb darabja.

4) Semperit Speed-Grip 2

Ha az előző cikkben kihirdettem a kategória legnagyobb meglepetését, akkor itt is megteszem. Ezt a képzeletbeli címet mindenképpen a Semperit érdemli, hiszen a „jó/ajánlott” jelző mellett, olyan gyártókat utasított maga mögé, mint a Michelin, a Hankook vagy a Pirelli.

3) Dunlop SP Winter Sport 4D


A Dunlop ebben a méretben is megsüvegelendő eredményt hozott. A WinterSport 4D az idei téli szezon egyik nagyon erős versenyzője.

2) Bridgestone Blizzak LM 001
A japánok téli abroncsa minden körülményt és akadályt könnyedén abszolvált. Egy tized pontos lemaradása a dobogó legfelső fokától, csak a győztes kiléte és a teszt kiírója miatt nem meglepő. Roppant kiegyensúlyozott téligumi.

1) Continental WinterCont. TS 850
No comment

Összesítő táblázat:









































,A szokásos évi ADAC téli gumi teszt, kisebbik méretkategóriájának eredményeiről már beszámoltam. (Itt találjátok a táblázatot és a szöveges értékeléseket>> )

Folytassuk a nagyobbik, azaz a 195/65 R 15 T kategóriával, melyben szintén 14 téli gumiabroncs mérte össze tudását az ADAC zsűrije előtt. Ismét a leggyengébben teljesítő gumitól haladunk a tesztgyőztes felé.