Auto Motor Und Sport téli autógumi teszt 2014 – I. rész

10) Westlake SW 608
Pozitívum: Elfogadható fékerő havon és szárazon, alacsony zajszint. Negatívum: Gyenge laterális (oldalirányú) stabilitás és vonóerő havon, alacsony tapadás és lassú kigyorsítás nedves felületen, magas fokú aquaplaning veszély és magas gördülési ellenállás.

9) Toyo Snowprox S943

Pozitívum: Jól kezelhető téligumi száraz úton, megfelelő vonóerővel és fékúttal, alacsony gördülési ellenállás. Negatívum: Havas felületen alacsony stabilitás, gyenge tapadás és hosszú fékút nedves felületen és alacsony aquaplaning ellenállás jellemzi.

8) Hankook Winter i cept RS
Pozitívum: Rövid fékút havas burkolaton, jó vonóerővel. Megfelelő aquaplaning ellenállás, precíz kigyorsítás és kiváló tapadás száraz úton. Alacsony gördülési ellenállás. Negatívum: Relatív gyenge oldalirányú stabilitás és alulkormányzottság havon és szárazon.

7) Bridgestone Blizzak LM32
Pozitívum: Nagyszerű tapadás és vonóerő száraz úton. Negatívum: Gyengébb tapadás havon, magas gördülési ellenállás.

6) Nokian WR D3

Pozitívum: Kiváló havas tapadás, jó kanyarvételi készség szárazon, magasfokú aquaplaning ellenállás, a száraz felületek precíz téli abroncsa. Negatívum: Relatív hosszabb fékút nedves felületen, magas gördülési ellenállás.

Érdekesség, hogy a Nokian WR D3 téli autógumiról – ráadásul pont ugyanebben az abroncsméretben – sokkal jobb véleménnyel volt az Európai Autóklub (ACE) és a német minőségtanusító GTÜ, közös téligumi tesztjén . A két szervezetnél tornymagas győztes volt ez a minta, a Continental, a Goodyear éás a Dunlop csúcstermékeit is magamögé utasítva.  Némileg meglepődve olvastam a negatívum rovatot az Auto Motor und Sport hasábjain.

De, hogy melyik 5 gyártó és mely minták kerültek be a legjobbak közé az AMS-nél, a cikk folytatásából kiderül. Kövessétek továbbra is a Marso.hu hírek rovatát, illetve nézzetek szét akciós téli gumi kínálatunkban is!
,Sorra jelentkeznek a neves – elsősorban német – szaklapok, saját szervezésű téli autógumi tesztjeikkel. Most az Auto Motor und Sport is beállt a soba és publikálta, 10 téli mintázat összehasonlításából származó eredményeit.

A teszt Svédországban és Németországban zajlott. A két helyszínen – ahogy említettem már – tíz, 205/55 R16 méretkategóriába sorolt abroncs került a tesztpályára.

Mára már megszokottá vált az eredmények ismertetésének menete. A legjobban teljesítő abroncs felé haladva, rövid szöveges értékelésekkel ismerhetitek meg az Auto Motor und Sport teszteredményeit.