Az abroncsnyomás szentháromsága

  1. Üzemanyag fogyasztás

    A nem megfelelő (jelesül alacsony) abroncsnyomás felborítja az optimális üzemanyag felhasználást, mivel a lapos gumik gördülési ellenállás növekszik. Az egyik prémium abroncsgyártó cég felmérése szerint, minden ötödik tank benzint a gumik égetnek el.

  2. Abroncskopás, plusz költségek

    Rendszeres nyomásellenőrzés (szükség esetén pedig korrekció) mellett, abroncsszettünk jóval hosszabb ideig szolgálhat, a kellő biztonsági szint mellett. Ez tehát egyfajta megtakarítás. Ha viszont nem figyelünk, akár egy veszélyes defekttel is szembe kell nézzünk!
  3. Abroncsbiztonság

    Ha nem követjük az íratlan szabályokat és „magukra hagyjuk” gumiabroncsainkat, nem fogják azt a biztonsági szintet sem nyújtani, amire amúgy képesek lennének. Nem megfelelő abroncswnyomás mellett rendellenes kopást tapasztalhatunk az abroncsokon.

    Túl alacsony nyomásnál a vállrészen, míg túl magas (azaz túl kemény) abroncsokon autózva a futófelület közepe kopik el hamarabb. Ha ilyen árulkodó jeleket tapasztalunk, jó eséllyel az abroncsnyomás lesz a hunyó.

Tipp: Abroncsnyomás ellenőrzéskor mindig már lehült gumikon végezzük el a mérést és ne felejtsük ki a pótkereket sem, amennyiben rendelkezünk ilyennel!
,A Tyresafe.org beszámolója szerint, a halálos kimenetelű autóbalesetek 40 százalékánál találtak valamilyen, abroncsokhoz visszavezethető hiányosságot. Túl alacsony profilmélység, defektes kerék vagy túl lapos abroncsok.

Pedig a abroncsnyomás optimális szintentartása minden autós számára (szinte) kötelezettség (kell legyen.) Ennek okát három, önmagában is erős indokkal támasztják alá a szakértők.

Nézzük, melyek ezek!