Erdélybe vagy Újvidékre utazol? Erre figyelj!

Az erdely.ma megszólaltatta a Közúti Rendőrség felügyelőjét, aki – a Közlekedési Törvénykönyvre hivatkozva – elmondta, nem dátumhoz, hanem időjáráshoz kötött a kötelezettség. Havas, jeges vagy ónos eső érte utakon kötelező a téli abroncsok használata.

Újvidék – Szerbia


A román példával ellentétben, Szerbiában már valóban dátumhoz kötött a téligumi kötelezettség. November 1-jétől április 1-ig kötelező az évszaknak megfelelő (téli) szett használata a szerb utakon. A kötelezettséget itt is kiegészíti a szabályzat. A megadott időszakban a havas, jeges utakon járhatunk pórul téligumik nélkül ha hatósági ellenőrzésbe futunk. Nyári abroncsokkal, a büntetés mértéke 10 ezer forint.

Az európai országokban jellemző téli abroncs szabályokról itt olvashattok>>

,Déli és keleti szomszédunkhoz is sok-sok magyar utazik, rokonlátogatás céljából. Különösen igaz ez mindenszentek idején, amikor nagyon sokan látogatnak ki erdélyi vagy újvidéki temetőkbe, elhunyt szeretteik sírjára friss virágot vinni.

Fontos tudni, hogy mind Romániában, mind pedig Szerbiában vonatkoznak előírások a téli gumi használatra. Sokan dátumhoz kötik a kötelezettséget, mivel valóban több országban is – például – november elsejével lép életbe téligumi kötelezettség. És ebből adódhatnak kavarodások, illetve büntetések Romániában.