Megszaporodtak a gumiabroncsgyilkos kátyúk

Hogy tudom igazolni a káresetet?

 

Evidens, hogy a kátyúkból adódó káreseményt a kárigénylőnek kell igazolni. (Itt nem árt körültekintően eljárni, ugyanis az eseteg nagyságrendileg fele visszautasításra kerül.)

Annak érdekében, hogy mi ne eszt a tábort - azaz a visszautasított kárigénylők táborát - gyarapítsuk, feltétlen kövessük a kövezető lépéseket:

  1. Fotózzuk le többször a kárt és az azt okozó kátyút! A fényképen fontos, hogy beazonosítható legyen a helyszín. Ennek eszköze lehet egy jellegzetes, össze nem keverhető épület, esetleg egy utcanév tábla, stb.
  2. A kátyú mellé nem árt ha leteszünk egy mérceként szolgáló tárgyat. Ez lehet pl. egy 100 Ft-os pénzérme.
  3. Ha magasabb összegű(nek tűnik) a kár mértéke, hívjuk ki a rendőrséget és igazoljuk kárunkat egy rendőrségi jegyzőkönyvvel is!


Mikor utasíthatnak vissza?

Ha nem beazonosítható a kátyú pontos helye, erre hivatkozva valószínűleg elutasító választ kapunk majd az adott útszakasz kezelőjétől. Emellett biztosak lehetünk a nemleges válaszban ha

- Bebizonyosodik, hogy gyorsan hajtottunk,
- Az úthibákat tábla jelezte
- Idő előtt elhagytuk a helyszínt (tanúk és/vagy rendőrségi jegyzőkönyv nélkül.)

Alternatív megoldás lehet az autósok számára a biztosító társaságok által kínált kátyúbiztosítások, amivel nem kell mindezt végigjárjuk, hanem biztosítónk rendezi kárunkat. (Figyelem! A Casco nem ezek közé tartozik!)

,Nemrégiben újra fagypont alá esett a hőmérő higanyszála, melynek egyik negatívuma a magyar utakon megtalálható kátyúk mennyiségében is felfedezhető.

Érdemes tudni kihez fordulhatunk, illetve mit kell tegyünk ha elér minket a kátyúkár, amely akár a többszázezres nagyságrendet is elérheti, és egész biztosan számolhatunk egy nem tervezett gumiszerviz látogatással is.

Alapvetően, az útszakaszoknak van egy üzemeltetője, akitől kártérítést követelhetünk kátyúkár esetén. Azonban jó tudni, hogy a kártalanítás feltételei elég szigorúak.

Sokan már ott gondban vannak, hogy kihez is kell fordulni kátyúkár esetén. Persze nem is mindig egyértelmű, ezért érdemes áttekinteni az alábbi illusztrációt!