Miket intézz el még a téligumi szezon előtt?

1.    Ellenőrizd az akkumulátor állapotát!

Egy megfelelő állapotban lévő akksi a -40-50 fokot is elviseli, de egy olyan amelyikben alacsony a töltés, még a jóval enyhébb fagy mellett is megadhatja magát!


2.    Gondoskodj a téligumikról!

Ez talán a legelengedhetetlenebb pont! A téli abroncsok szerkezete (a gyártásnál használt gumikeverék) és textúrája kimondottan a téli időjárási és útviszonyokhoz lett kialakítva. Publicisták szokták mondani, a lényeg mindig a zárójelben van. Hogy ez mennyire igaz, nem tudom de jelen esetben megállja a helyét.

A legfontosabb különbség – abroncsbiztonsági szempontból – nyári és téligumik között a gumikeverékben és annak lágyságában rejlik.

A téligumi csere mellett ajánlott az alufelnik lecserélése is, hiszen az acélfelnik sokkal jobban bírják a sós hólé okozta megpróbáltatásokat.

3.    Olajcsere!

Érdemes egy olajcserét is eszközölni, melynek alkalmával az autó többi fontos folyadékszintjét is ellenőrzik, valamint a cserére szoruló folyadékokat pótolják a szakszervizben.

4.    Tegyél fel téli ablaktörlő lapátokat!

Léteznek olyan ablaktörlő lapátok (illetve betétek) melyek eltömödés elleni védelemmel lettek ellátva, így ellenállóbbak a fagyással szemben is. Apróságnak tűnik, de nem akármi múlik a lapátokon, mint a tiszta kilátásunk, vezetés közben.

5.    Készíts össze egy téli „túlélő csomagpot!”

Télen, az eleve veszélyesebb útviszonyok és a korai sötétedés miatt, jóval nagyobb az esélye, hogy valahol vesztegelünk kell. Elakadunk a hóban, ne adj Isten egy vadat gázolunk el, vagy az akkumulátor mondja fel a szogálatot, rostokolnunk kell.

Ilyenkor jól jön pár olyan dolog, ami alapból nem része az autós felszerelésnek. Ezalatt olyanokat kell érteni, mint elemlámpa, pokróc, ásványvíz, munkás kesztyű (ha pl. kereket kell cserélni), autós mobiltöltő, stb…
,Nyakunkon van a téligumi szezon, a hőmérséklet lassan tartósan 7 fok alá fog süllyedni. Ez azt is jelenti, hogy nincs már olyan sok ideje az autósoknak, hogy gondoskodjanak pár, roppant fontos teendőről. De pontosan miket is kell elintézzünk, hogy felkészülten várjuk a téli abroncsok szezonját?