10 tanulságos vagy épp megdöbbentő tény az abroncsokról

,
  1. Az abroncsproblémák jelentős része (közel 40 százaléka) a nem megfelelő karbantartás miatt következik be!
  2. Minden második autóbaleset kiküszöbölhető (vagy jelentős mértékben enyhíthető) lett volna egy jó/jobb minőségű és állapotú gumiabroncs szettel!
  3. Az autósok több mint tizede, kimondottan veszélyes állapotú (kopott vagy extrém alacsony nyomású) abroncsokkal közlekedik!
  4. Az abroncsok profilmélysége fordítottan arányos a balesetek bekövetkeztének eséllyével.
  5. Nem mindegy, hogyan tároljuk a leszerelt abroncsainkat. Nem szakszerű raktározás esetén akár károsodhatnak is a gumik!
  6. Gumicserekor érdemes a szelepeket is cserélni!
  7. 10 éves vagy annál idősebb autógumikat még akkor sem szabad használni ha azok még sosem futottak. Az anyagfáradsá miatt ezek már nem megbízhatóak.
  8. Az abroncsok kora könnyedén megállapítható annak oldalfaláról. Az ún. DOT kód (utolsó két számjegye) árulkodik a gyártási évről.
  9. Vannak olyan országok (a szomszédosak közül is többen) ahova be sem hajthatunk téli gumiabroncs szett nélkül. Ellenkező – extrém – esetben akár az autónkat is lefoglalhatja a hatóság.
  10. Az abroncsok nagymértékben felelősek az üzemanyag fogyasztásért. Egy felmérés szerint, minden 5. tank benzint vagy gázolajat a gumik használnak fel. Érdemes figyelni vásárláskor is az adott abroncs gördülési ellenállására, amiről az EU-s gumiabroncs címke ad információt.