Hogyan spórolj az üzemanyaggal?

1.    Ügyelj MINDIG az abroncsnyomásra!

Már több gumiabroncs gyártó is végzett, erre vonatkozó megfigyelést és rendre az a tapasztalat, hogy az autósok jelentős része vezet, nem megfelelő nyomású (rendszerint túl alacsony) gumikon. Ez – az elégtelen abroncsbiztonság mellett – többletfogyasztással is jár, hiszen megnő a gumik gördülési ellenállása.

Ha mindig megfelelő töltőnyomással közlekedünk, 3-5 százalékkal is csökkenthető az átlagos fogyasztás!

2.    Tartsd karban az autód!

Egy rosszul karbantartott autó, 15 százalékkal is többet fogyaszthat a kelleténél! Már a rendszeres olajcsere is sokat segít.

Karbantartási teendők, amik (jó) hatással vannak a fogyasztásra:

•    Olajcsere
•    Fékrendszer ellenőrzése
•    Gyújtógyertyák cseréje

3.    Légkondi

A légkondi működtetésével mindig magasabb a fogyasztás! Sokszor csak megszokásból indítjuk el a légkondit, pedig lehet, hogy csupán az ablak lehúzásával, a menetszéllel elérnénk a megfelelő komfortérzetet.

Szintén a légkondival összefüggő tényező, a szűrő rendszeres cseréje. Egy eltömődött szűrő, szintén növelheti a fogyasztást, hiszen a légkondinak kvázi „nehezebb dolga van” lehűteni az autót.

4.    Kiegyensúlyozott, nyugodt vezetési stílus

A túl sok és erőszakos kigyorsítás-fékezés-kigyorsítás-fékezés nem visz előrébb, viszont a benzint sokkal gyorsabb fogyasztjuk, ezzel a stílussal. A mérsékeltebb tempó és a kiegyensúlyozott pedálhasználat akár 30 százalékot is jelenthet a fogyasztást tekintve.

5.    Dugók és a motor leállítása

Erre a témára kétféle elmélet létezik az autósok fejében. Valaki azonnal kikapcsolja a motort a piros lámpánál, valaki viszont úgy van vele, egy-egy önindítás sokkal többet „megesz” mint ha üresben járattuk volna a zöld lámpáig a motort.

Az igazság talán a kettő között van. Akkor állítsuk le a motort, ha láthatóan fél percnél tovább kell egy helyben várakoznunk!

6.    Pakold ki a csomagtartót!

A pótabroncs, és az egyéb – kötelező és kötelezően ajánlott – felszerelés, eleve növeli az autó súlyát, ezáltan növelve a fogyasztást. Éppen ezért, felesleges dolgok ne legyenek a csomagtartóban!

7.    Tervezd meg az utat!

Ha hosszabb útra mész, vagy ismeretlen az úticél, használj GPS-t, illetve előzetesen készíts tervet az útvonalról! A felesleges kanyarok, rossz helyen való letérés csak az üzemanyagot fogyasztja!
,Üzemanyag spórolási tippek – azt gondolom – mindig jól jönnek. Pláne ha ilyen drága a benzin és a gázolaj literje. De mit tehetünk, hogy ritkábban kelljen a kutakhoz beálljunk? Többet, mint azt sokan gondolnák! Íme: