Pitypang gumik - Fenntartható fejlődés a gumiabroncs piacon

A Continental számításai szerint, minden gumiabroncs körülbelül 200 liter üzemanyagot használ el élettartama során. És ez csupán a működési fázis. A gyártás még nincs benne.

A német prémium kategóriás abroncsgyártó azon dolgozik, hogy ez a szám – drasztikusan – csökkenjen. Ennek eszköze a gumikeverék folyamatos optimalizációja, növényi eredetű alapanyagok használata, melyek nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre, termesztésük is jóval könnyebb, mint pl. a kaucsukfáé. Utóbbira példa a mindenki által ismert pitypang (gyermekláncfű.)





























Már idén januárban megkezdődött annak az üzemnek az építése, ahol tonnaszámra állítanák majd elő környezetbarát abroncsokat. A projekt felelőse, a Continental mellett a Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet (IME).

A felfedezést 2011-ben jelentették be az IME munkatársai, akiknek sikerült kaucsukot előállítani, a kaucsukfával megegyező minőségben. Ez az abroncsipar számára valóban forradalmi felfedezés. Elég ha megemlítjük, hogy például a Continental PremiumContact 2-es abroncsának 41 százaléka kaucsuk.

A gyermekláncfű pedig egy gyomnövény…


,A fenntarthatóság jelentése, a fogyasztói igények kielégítése oly módon, hogy a következő generációk lehetőségei ne sérüljenek. Az abroncs piacon ez környezetbarát gyártástechnológiát, a nem megújuló energiaforrások cseréjét, extrém alacsony gördülési ellenállású abroncsokat jelent.

Perzse mindezt úgy, hogy az abroncsbiztonsági tulajdonságoknak (tapadás, vonóerő, kopásállóság, stb) ne kelljen kompromisszumot kötniük.