Continental: veszélyes az online használt abroncs vásárlás

A 32 téligumi egyetlen közös vonása, hogy nagyon olcsón kínálták őket. Mind a méretük, mind a márkájuk, mind pedig az állapotuk, valamint a forrásuk (az eladó személye) eltér.

A legfiatalabb abroncs 2011-es gyártmány volt, a legöregebb pedig - most kapaszkodjunk - 27 éves! (Emlékeztetőül, a Magyar Gumiabroncs Szövetség álláspontja szerint, 10 évnél idősebb abroncsot, még akkor sem érdemes használni, ha az egy métert sem futott!)

Tényleg megéri vagy az életünket kockáztatjuk?


Lehangoló szám, de 32 téligumiból egyetlen egy sem volt hibátlan abroncs. Ami ennél is ijesztőbb, hogy az abroncsok zömén láthatatlan sérülések voltak (a laikus számára mindenképpen.)

A felnik alatt megbúvó szöveti sérüléseket pedig persze, hogy nem látni az aukciós oldalra feltöltött képeken. Így a hibás - gyakran veszélyes - téligumik jó eséllyel fel is kerültek (volna) a vásrló autójára (ha nem a Continental próbavásárlásáról beszélnénk.)

Volt rá példa, hogy szöget találtak a Continental emberei a beszerzett olcsó használt gumin.

SH érték: A téli gumik keménysége


A gumiabroncsok keménységét, illetve ruganyosságát számszerűsíteni is szokták. Ez az SH érték, amely egy új téligumi esetén 58-63 körül mozog.

A próbavásárlás során beszerzett gumiké 80 körüli volt, amely a szakértő elmondása szerint egyértelműen hosszabb fékutat jelentene használat közben.

Egy értekes eset az SH értékkel kapcsolatban. Akadt egy látszólag rendben lévő téli gumi a 32 beszerzett abroncs között, melynek a profilmélysége is elérte a 4 mm-t.

Az SH értéke, vagyis a ruganyossági mutató azonban 81-es értéket adott, amely meghaladja egy prémium nyári gumijét. Így az adott abroncs, havas téli időszakban egy gyengébb nyárigumi fékútját produkálta volna.

A Continental mindenképpen azt javasolja az autósoknak, hogy óvakodjanak a nem leinformálható forrásból származó olcsó, használt gumik vásárlásától, mert túl nagy lehet a kockázat.

Sokkal inkább érdemes vagy szezonon kívűl vagy a szezonok közben is jellemző akciózásokat figyelni, ha egy minden zempontból jó vételt szeretnénk eszközölni. ,Kimondottan veszélyesek lehetnek az online aukciós oldalakon, illetve apróhirdetéseken keresztül vásárolt, használt téligumik!

Állításuk mögött egy 32 abroncsot (illetve komplett kereket, felnire szerelt téligumit) számláló próbavásárlás áll, amit az egyik legnépszerűbb aukciós oldalon vittek véghez a Continental emberei.