Miért fontos a gépkocsi tavaszi felkészítése?

Amint a hőmérő higanyszála tartósan 7 fok felett marad, már neki lehet kezdeni a téli gumiabroncs cseréjének. Felszerelés előtt természetesen ellenőrizzük le a nyári gumik állapotát, és ha mindent rendben találtunk, csak akkor szereltessük fel. Ha nem vagyunk biztosak benne, mit is kellene látnunk, kérje ki a MARSO szervizekben szakembereink segítségét. Ha az abroncs profilmélysége 2 mm-nél kisebb, az azt jelenti, hogy a gumi az ideálisnál jobban el van kopva, ezért cseréje szükséges. A tavaszi felkészítés még számos egyéb mozzanatból áll, így az alapos tisztítás, futómű átvizsgálás és beállítás, vagy klímakarbantartás is ide tartozik.

Miért fontos a futómű átvizsgálás és beállítás?

A gépkocsi futóművét menet közben nagyon sok behatás éri, ezen behatások miatt a futómű alkatrészei gyorsan kopnak emiatt változik a futómű összetartása, kerékdőlése és után futása.    A kopott, kopogó futómű alkatrész csökkenti a gépkocsi stabilitását, nagymértékben megnöveli a rendellenes gumikopást és még balesetet is okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy a futómű alkatrészei mindig tökéletes állapotban legyenek és megfelelően legyenek beállítva. A futómű beállítást a MARSOPONT szervizekben egy átfogó hibafeltárás előzi meg, ha mindent rendben találunk csak ez után állítjuk be a futóművet. Hibafeltárás alatt, ha találunk olyan alkatrészt ami kopott vagy lóg a helyszínen ki tudjuk cserélni az ügyfél kérésére ezáltal időt takarít meg azzal, hogy nem kell másik szervizt keresnie ahol kicserélik a hibás alkatrészt. Bővebben a futómű beállításról itt és itt olvashat.

Mikor érdemes átvizsgáltatni és beállítani a futóművet?

•    téli vagy nyári gumiabroncs cserénél
•    ha kopogó hangot hall a futóműből
•    gumiabroncsok szélén rendellenes kopás látható
•    futóműalkatrész cseréjét követően
•    bizonytalan úttartás észlelésekor
•    kerekek sérülése esetén (kátyú, padkázás, stb)
•    gépkocsi egyenes menetben elhúz valamelyik irányba
•    normál kanyarodásnál visító hang hallható a gumiabroncs felöl
•    időszakosan évente egyszer

Miért kell a gépkocsi klímarendszerét karbantartani?

A megfelelő komfortérzet eléréséhez és az egészség megőrzése érdekében szükséges, hogy a klímaberendezés hibátlanul működjön. A pára lecsapódása következtében nedvesség képződik a rendszerben, amely ideális élettér a különböző baktériumok számára. Ezek elszaporodása a kellemetlen szagokon túl veszélyes is az autóban ülőkre , hiszen allergiás reakciókat, légúti panaszokat is eredményezhet. Mivel a klíma eleve szárítja a levegőt, a nyálkahártya különösen érzékenyen reagál a baktériumok támadására. A klímarendszerek általában évente hűtőközegük 10%-át veszítik el, ami jelentősen befolyásolja a működésüket. Télen is érdemes bekapcsolni a klíma rendszert 2-3 hetente pár percre, ezáltal csökken a szivárgás, hiszen a gumitömítéseket olajosan tartjuk és nem tudnak kiszáradni. Továbbá a párát is sokkal hamarabb leszárítja a szélvédőről.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor keresse fel MARSOPONT szervizünket:

•    poshadt, dohos kellemetlen szag
•    nem kielégítő a hűtés
•    klíma bekapcsolásakor zajos hang hallható a motortérből
•    zajos a klímarendszer csörgő, zörgő hang hallható a műszerfal alól

Szervizeinkben a direkt fertőtlenítési módszert alkalmazzuk: sűrített levegős szondával 5 bár nyomással közvetlen közelről lemossuk a belső hűtőt. A fertőtlenítőszer nem csak elpusztítja, hanem a nagy nyomás hatására gyakorlatilag el is távolítja és lemossa a szennyeződéseket.

Milyen gyakran kell elvégezni a fertőtlenítést?

A klíma fertőtlenítését legalább egyszer csináltassuk meg évente, ilyenkor minden esetben ajánlott az utastér szűrő cseréjét is végrehajtani.

Vigye el autóját egy MARSOPONT szervizbe és bízza profikra a jármű szervizelését.
,
A hosszú kimerítő tél után gépjárművünk igényli a karbantartást és a felfrissülést. Tavasszal megváltozik az időjárás, és más környezeti hatásoknak kell ellenállnia autónknak. Ezért fontos, hogy gépkocsinkat felkészítsük és így biztosítsuk a biztonságot. A kérdés már csak az, mire is kell ügyelni ilyenkor?