Az ACE/GTÜ téli abroncs teszt eredményei 2013/14

Kikről van szó?


Az ACE az Auto Club Europa rövidítése, mely 1965-ös alapítása óta mintegy 500 ezer tagot gyűjtött. Ezzel pedig az ADAC mögött a második legnagyobb autóklub. Főhadiszállása a németországi Stuttgartban van. Szolgáltatásai között asszisztencia típusú biztosítást is találunk, illetve számos európai autoszervizzel áll szerződéses kapcsoatban, ahol a klubtagok kedvezményekben részesülhetnek.

A GTÜ pedig egy szintén német, független technikai minősítő szervezet, aki összehasonlító tesztekre, baleseti riportokra és szakvéleményezésre szakosodott.  

Kettőjük közös téli gumi tesztjén 9 gyártó, ugyanennyi mintázata állt tesztpályára. Ami az abroncsméretet illeti, 185/60 R15-ös abroncsok kerültek górcső alá.

A téli abroncs teszt vizsgált kategóriái


Először is, az abroncsok általános viselkedését nézték a zsűritagok, havon és latyakon. Ilyen körülmények között többféle vészhelyzet kialakulhat. Hóban ragadás, kicsúszás/megpördülés kanyarban és alapvetően hosszabb fékút. Egy téli abroncsnak minél nagyobb hatásfokkal kell ezeknek a kihívásoknak megfelelni. (Ezt a kategóriát a Dunlop SP Winter Response 2 nyerte.)

Következő fontos aspektus a nedves felület (amely kialakulhat a hó olvadásával vagy enyhébb téli időben esőzés következtében. Ergo igen gyakori körülmény téligumi időszakban.)

A megcsúszáson túl az aquaplaning jelenség is komoly rizikófaktor nedves felületen. A nedves burkolatok királya, az ACE/GTÜ-nél a Continental ContiWinterContact TS850 lett.

És természetesen nem lehet elhanyagolni téli időszakban sem a száraz burkolaton tapasztalt abroncs viselkedést. Ebben a versenyszámban – talán némi meglepetésre – a Firestone Winterhawk 2 EVO-t hozták ki győztesnek.
Az abroncsbiztonsági kategóriák mellett a téligumik fogyasztása (gördülési ellenállása) is befolyásolta a végső sorrendet.

Végeredmény hátulról előre haladva:


9) Fulda Kristall Montero 3
8) Vredestein Snowtrac 3
7) Pirelli Snowcontrol Serie 3
6) Goodyear UltraGrip 8
5) Nokian WR D3
4) Firestone Winterhawk 2 EVO
3) Michelin Alpin A4
2) Dunlop SP Winter Response 2
1) Continental ContiWinterContact TS850
,Minden télen, a legtöbb autóipari szaklap és szervezet végez valamilyen téli abroncs tesztet. A legfontosabbakról rendre be is számolunk. (Gondoljunk csak az ADAC vagy például az Auto Bild idei tesztjeire, amiről részletes írást olvashattatok a marso.hu-n.)

Ezen téligumi tesztek számos többletinformációval szolgálnak a vásárlóknak, ami abroncsvásárlás előtt döntésbefolyáoló lehet. Annál is inkább, mert az abroncsokra ragasztott EU-s címke csupán három ismérv alapján osztályozza az adott mintázatot (melyből kettő elsősorban nem vezetésbiztonsági, hanem környezetvédelmi szempontból fontos.)

Mára az ACE/GTÜ 2013/14-es tesztereményeit hoztam. (A 2014/15-ös szezon teszteredményeit is rövidesen publikálom.)