Hogyan közlekedjünk téli körülmények között?

Első indulás előtt nem árt, ha bekészítünk valamilyen kaparószerszámot illetve jégoldót az autóba, és ügyeljünk arra, hogy alaposan takarítsuk le az ablakokat, hiszen semmi nem zavarhatja kilátásunkat. Amíg a gépjárművünk nem melegszik fel üzemi hőmérsékletre addig nem árt, ha óvatosan bánunk az autóval, különben a jéghideg motor megbosszulja magát. Vezetés közben több dologra is figyelnünk kell. Tartsunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot és kerüljük a hirtelen mozdulatokat.


A téli biztonságos közlekedés a gumiabroncsok állapotának felmérésével kezdődik. Téli gumiabroncsunk minimális bordamélysége 3,5-4 milliméter között legyen, ha ennél kisebb, akkor mindenképp le kell cserélnünk. A gumi állapota mellett érdemes a guminyomást is ellenőriznünk és megfelelő értékekre állítani, ezt ismételjük meg kéthetente. A gumiabroncsok mellett fontos időt szentelnünk a fagyálló szintjének és fagyáspontjának ellenőrzésére. Magyarországon legalább mínusz 25, de a biztonság kedvéért mínusz 30 fokra ajánlott beállítanunk a fagyáspontot.

Az elmúlt hetek időjárása erősen igénybe vette az akkumulátorokat. Az akkumulátoroknak hideg időben nehezebb a motorok beindítása, így a nem megfelelő állapotban lévők nem is képesek rá. A lehető legjobb töltés érdekében tisztítsuk meg az akkusarukat, kábeleket és érintkezőket. Erre egy drótkefe is megfelelő célszerszám. Egy idősebb akkumulátor, ami más évszakban tökéletesen működne, a hideg időben egy hosszabb állás után képtelen lehet az autó elindításához. Érdemes beszereznünk egy indító kábelt, más néven bika kábelt, amely segítségével kivédhetjük a fent említett esetett, de a legjobb megoldás ilyenkor egy új akkumulátor vásárlása.

Remélhetőleg hamarosan melegszik majd az időjárás, de ne felejtsük el, hogy a tél erősen igénybe vette gépjárművünket. Nem árt, ha a tavasz beköszöntével átvizsgáltatjuk autónkat, hogy továbbra is biztonságosan közlekedhessünk. 

,
Egy kis felmelegedés után újra visszatért a téli időjárás, ami rengeteg kellemetlenséget tud okozni, ha nem figyelünk oda. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mit tartsunk szemelőt a zord téli hidegben.