2017 ADAC nyári gumi teszt

Ahogy melegszek az időjárás, úgy egyre többen gondolkodnak a gumiabroncs cserén. De ne felejtsük el, hogy még előfordulhatnak fagyos időszakok, azonban akik többnyire napközben használják autójukat, már készülhetnek a jól bevált cserére.



Két féle méretben összesen 31 gumiabroncsot teszteltek a németek. A kompakt személyautóknál elterjedt 195/65 R15 -ös és a SUV szegmensbe tartozó 215/65 R16 -os méretű abroncsokat vettek górcső alá. A szakemberek meglepetésére a 31 nyári gumiabroncs közül csupán egy végzett a „nem ajánlott” minősítéssel és kettő a „feltételesen ajánlott” eredménnyel. A teszt során az ADAC munkatársai vadonatúj Volkswagen Golf VII tesztautókat használtak. A korábbiakban is megszokott súlyozásokat alkalmazták a végeredményeknél. Tehát a száraz úton mutatott jellemzők 20, a vizes úton 40, a zaj és üzemanyag fogyasztást befolyásoló gördülési ellenállás 10 és a kopás 20 százalékos súlyozást kapott.

A személyautó kategóriában a 195/65 R15 91V méretben vetették össze a nyári gumiabroncsokat. A teszt során a Pirelli Cinturato P1 Verde teljesített a legjobban, köszönhetően annak, hogy a legjobban teljesített a nedves úton. A teszt alapján elmondható, hogy a prémium márkák, mint Continental PremiumContact 5 vagy a Bridgestone Turanza T001 is hasonlóan jól teljesített és „nagyon jó” minősítést kaptak. Ebben a kategóriában egyedül a GT Radial Champiro FE1 kapott „feltételesen ajánlott” minősítést.



A szabadidő szegmensben a 215/65 R16 H méretű gumiabroncsokat teszteltek. Ebben a kategóriában a Goodyear és a Cooper Zeon 4XS Sport kapott „nagyon ajánlott” minősítést. Meglepetésre a Michelin Latitude Tour HP a nedves aszfalton elért gyenge eredménye miatt „feltételesen ajánlott” minősítést kapott és egyedüliként a Yokohama Geolander SUV ért el „nem ajánlott” eredményt. A teszt során 6 abroncs is M+S jelöléssel volt ellátva, ami azt jelenti, hogy hóban és sárban is használható. Azonban a szakemberek egy gyors havas tesztnek vetették alá a gumiabroncsokat és gyenge illetve nagyon gyenge eredményeket értek el.



Nyári gumiabroncs vásárlása előtte gondolja át felhasználási igényeit és kérje ki szakember véleményét, hogy megfelelő abroncsok kerüljenek autójára!

,
Bár nálunk még csak most tavaszodik és emlékezetünkben még elevenen él a fagyos időjárás a német autóklub elkészítette idei nyári gumiabroncs tesztjét. Összesen 31 darab gumiabroncsot, két féle méretben teszteltek.