news/big_image/2021/02/news-adac.png

2021 ADAC nyári gumiabroncs teszt

Mint ahogy lenni szokott idén is elkészült az ADAC nagy nyári gumi tesztje. A korábbi évekhez hasonlóan a német és az osztrák autóklub mérnökei összefogtak és közösen készítették el gumiabroncs tesztjüket.

Az ADAC és az ÖAMT összesen 32 darab garnitúrát vizsgáltak meg a 205/55 r16 és 225/50 r17 méretben. Örömteli, hogy a tesztelt nyári gumiabroncsok nagy része sikeresen teljesítette a tesztet, azonban most is volt olyan gumi, ami kiugróan gyengén teljesített bizonyos feladatok során. A gyenge teljesítmények a nedves útfelületen történő viselkedésnél és a futásteljesítménynél tapasztalhatók.

A gumiabroncsokat több szempont szerint vizsgálják, majd súlyozás után alakul ki a végleges eredmény. A teszt során a tapadás mellett vizsgálják a kopást, a gördülési zajt, illetve az üzemanyag-fogyasztást is.

Összesítéskor pedig a fenti elemek vizsgálata után az alábbiak szerint súlyoznak:

  • száraz aszfalt: 20%
  • nedves aszfalt: 40%
  • zaj: 10%
  • fogyasztás: 10%
  • kopás: 20%

205/55 R16 V ADAC nyárigumi teszt

A számos kompakt járműre szánt méretben a Continental, Semperit és Bridgestone nyári gumi mintázatai kerültek az élre.

A tesztelt gumiabroncsok közül a fent említett három mintázat összteljesítményét „jónak”, tizenegy gumit „kielégítőnek” és egy gumiabroncsot „elegendőnek” minősített. A teszt abszolút negatív eredményét a King Meiler Sport 1 érte el, ami egy újrafutózott gumiabroncs.

225/50 R17 Y ADAC nyárigumi teszt

A középkategóriás járművekre szánt 225/50 R17 méretben 17 nyári mintázatot teszteltek le. A teszt eredménye összeségében pozitív volt, de itt nagy teljesítménybeli különbségek voltak.

„Jó” eredményt a Falken, Continental, Kumho és Bridgestone gumiabroncsok értek el, további tizenkét gumi „kielégítő” és egy gumiabroncs „rossz” osztályzatot kapott.

A Falken, a Continental PremiumContact 6 a Kumho és a Bridgestone Turanza T005 kiegyensúlyozottságukkal kerültek az élmezőnybe. A Continental a teszt során minden feladatnál átlagon felül teljesített és biztos érzetet nyújt száraz és nedves útfelületen egyaránt.

Bridgestone Turanza T005 mintázatának a rövid féktávolság az erőssége illetve a száraz úton történő precíz kezelhetőség.

Fontos kiemelnünk, hogy a fenti gumiabroncs tesztet ne értékeljük túl, hiszen ez csak az adott méretben és adott sebességindexű gumiabroncsokra érvényes. A gyártók azonos mintázatai, eltérő méretben másképp teljesítenek hasonló körülmények között.

Illetve tartsuk azt is szem előtt, hogy mindenkinek másak az autózási szokásai. Gumiabroncs vásárlás előtt mindig gondoljuk át, hogy mire van szükségünk és azok alapján válasszuk ki a hozzánk megfelelő gumiabroncsot. Ebben nagy segítségünkre lehet egy jól felkészült szakember, akinek meg van a megfelelő termék ismerete.