A Nokian új műszaki központot épít Spanyolországban

Tovább kívánja erősíteni nyári gumiabroncs palettáját aNokian. Ehhez elengedhetetlen egy olyan teszt- és technológiai központ kialakítása, amely az időjárási körülményeknek köszönhetően ideális helyszínt jelent a tesztekhez és a fejlesztésekhez egyaránt.

Tekintettel arra, hogy Dél-Európa éghajlata nagyon kedvező a nyári gumiabroncsok teszteléséhez, a Nokian új teszt és technológiai központja a Madridtól délre található Santa Cruz de la Zaraban lesz. Az új központ alapkőletételére 2018. május 25-én került sor, az első tesztpályákat 2019-ben nyitják, a technológiai központ pedig várhatóan 2020-ban már működni is fog.A sokoldalú tesztpályák és a modern vizsgálóberendezések az új központot tökéletessé teszik a nyári és a téli gumiabroncsok teszteléséhez egyaránt.

A 300 hektáros terület több mint 7 kilométernyi ovális pályát tartalmaz, amelyek kialakításai lehetőséget teremtenek, hogy a nyári és a téli gumiabroncsokat is akár 300km/h sebességgel teszteljék.„Nagyobb sebesség indexű, nagyobb teljesítményű abroncsokra van szükségkülönösen Közép-Európában és Észak-Amerikában, ahol erőteljes növekedést tervezünk” - mondta Antti-Jussi Tahtinen, a Nokian marketing alelnöke.

A gumiabroncsok tesztelése mellett a technológiai központ kiváló helyszínéül szolgál majd a jövőben tervezett innovációk véghezviteléhez is. Egyik ilyen fejlesztési terület a guayule üzem, amelyet jelenleg különböző helyeken termesztenek és a helyi egyetemmel közösen tanulmányozzák, mint a minőségi természetes gumi egyik lehetséges forrását. Atechnológiai fejlesztés legfőbb célja, hogy a jövőben környezetbarát alapanyagot hasznosítsanak az ökológiai gumiabroncsgyártásban.

Az új műszaki központ alapkőletételére a MARSO Kft. is meghívást kapott, mint a Nokian abroncsok magyarországi kizárólagos forgalmazója. A gyár és a vállalat közötti kapcsolat már közel 30 éves, amely köszönhető a hazai fogyasztóknak is, hiszen a Nokian márka idehaza is nagy népszerűségnek örvend.

Nokian új műszaki központot épít Spanyolországban videó: