Az új Nokian zLine – sportos, könnyed teljesítmény

Pontos és megbízható megterhelő körülmények között is.

A Nokian zLine kezelhetőségét és tapadási tulajdonságait a kemény északi utakon és Európai nagy versenypályáin finomították. A kitűnő nedves tapadás kifejlesztéséhez nagy sebességű kamerát használtak, hogy részletes megfigyeléseket végezhessenek az út és az abroncs interakciójáról. A tesztek során átfogó vizsgálatokat végeztek laboratóriumokban az abroncs szerkezetét illetően, valamint több ezer kilométeren figyelték meg különböző aszfalt típusokon.

„A Nokian zLine az erőt próbáló körülmények szakértője, köszönhetően az új generációs futófelület keveréknek, a nanotechnológiának, a réteges szerkezetnek, valamint a gyors sebességhez tervezett futófelület mintának. Azonnal reagál minden kormánymozdulatra, ami alapvető követelménye a biztonságnak, ha a határon vezetünk. Ráadásul pontos vezetési érzetet nyújt, és ezekkel a technikai előnyökkel az abroncs igazán lenyűgöző vezetési élményt kínál.” magyarázza Juha Pirhonen, a Nokian termékfejlesztési menedzsere.

Az új Nokian Intelligens UHP Szilika: kisebb hőképződés, jobb nedves tapadás

A Nokian Inteligens UHP Szilika futófelület keveréket külön a Nokian zLine-hoz fejlesztették, nagy sebességű használathoz. A molekulalánc egyedi funkcionális gumikeverék és szilika részecskék keveréke, ami egy különösen erős és rugalmas kombináció. Az új UHP futófelület keveréket úgy finomították, hogy csökkentse a hőképződést, maximalizálja az élettartamot és jó strukturális egységet biztosít. A keverék tökéletesen működik nagyon széles hőmérsékleti körülmények között, valamint fejlődött a nedves tapadás is, amit a vezetők igazán értékelhetnek. Az út minden rezdülését tökéletesen érezni, és nem érhet meglepetés semmilyen körülmény között. A vágásoknak ellenálló keverék a göröngyös útfelületen is kevés zajt bocsájt ki.

Egy közbenső réteg a Nokian zLine futófelülete alatt egy kis molekulájú nano-szilika összetevőt tartalmaz. Ez az egyedi kombináció sokkal gyorsabb kormányzást tesz lehetővé a hagyományos gumikeverékekkel szemben. Finom és megbízható úttartása különösképpen kanyarodás, sávváltás vagy előzés során. A többrétegű felépítés legalsó rétege egy kivételesen szilárd réteg, ami csökkenti a hőképződést és a gördülési ellenállást.

A futófelület mintával a jobb kezelhetőségért

A nagy teljesítményű Nokian zLine új és modern mintázata tökéletesen támogatja a pontos vezetés érzését. Mivel a Nokian abroncsokat nagy sebességhez tervezték, a mintázat aszimmetrikus, külső-belső oldal van. A merev belső és külső vállrész összekötődik a blokkok mintázatával a hosszanti bordák segítségével. A széles és masszív bordák szilárdabbá teszik az abroncsot és csökkentik a mintázat blokkok mozgását, amikor találkoznak az úttesttel. A mintázat mintája nagyon merev, aminek hála jól kontrolálható az abroncs nagy sebességnél. A futófelület változó görbületi sugarú  mintája stabilizálja az abroncsot vezetés közben és optimális oszlik el a kapcsolat az úttesttel a vállak és központi rész között.

A hosszanti bordák és a belső váll között elhelyezkedő mély oldalsó barázda a stabilizálja az abroncs kezelését. Ugyanakkor az új Hydro Grooves fejlesztés hatékonyan előzi meg a vízen csúszást, mégpedig úgy, hogy tárolja a vizet a az útfelület és abroncs között, és segít elvezetni azt a hosszanti barázdába. Az új innováció biztosítja a biztonságos vezetést, még esőben is.

A túlfolyó mintázat árkok (Swoop Grooves) hatékony védelmet nyújtanak aquaplaninggel szemben. Az elliptikus kialakítású kereszt-mintázatárkok több vizet tudnak felvenni kritikus helyzetben, amikor a gumiabroncs hosszirányú árkaiban megnő a víz mennyisége. A gyorsabb és jobb víz elvezetés csökkenti az aquaplaning létrejöttének kockázatát. A forma garantálja az abroncs nedves tapadását, még kopott állapotban is. A túlfolyó mintázati árok barázda alja nagyobb, így ahogyan az abroncs kopik, a mérete a kopás ellenére nő.

A keresztirányú barázdák vágottak, még pedig azért, hogy felgyorsítsák a víz áramlását, amikor az abroncs utat tőr magának a vízrétegen. A víz gyorsabb áramlását segíti a négy, széles és fényezett főbarázda.

Még jobb vezetési élmény és tartósság

A félkör alakú bemélyedések (mint egy golf labdán) a fő barázdák falain még inkább fokozzák a vezetési élményt. Ezt a fejlesztést Silent Groove dizájnnak nevezik, és segít a zaj csökkentésében. A bemélyedések irányítják majd a légáramlást, eltávolítva a zaj hullámokat, amiket a keresztirányú barázdák okoznak, ezzel megakadályozva egy kellemetlen, süvítő hangot. A dizájn csökkenti a légellenállást, és hűti az abroncs felszínét, amivel csökkenti a kopást.

Azok a vezetők, akik nagy sebességhez szoktak, bízhatnak a Nokian zLine-ban, hogy évekig szolgálja majd őket még akkor is ha az abroncs öregedik és kopik. A kivételesen erős acél öveket a nagysebességű közép-európai utakra tervezték, ezt kombinálták kettős szerkezeti felépítéssel, ami nagy szakítószilárdságú acélszálakkal késszült, melyeknek egyenkénti maximum tűrőképessége 2400 kg. Egyetlen abroncsban közel 2,5 km acélszál van. A tartós és megbízható Nokian zLine biztosan teljesít még a rossz minőségű utakon is.

Új barázdamélység jelző és információs sáv

Mint ahogy az a Nokian abroncsoknál megszokott, a futófelület mintázata DSI-vel (Driving Safety Indicator) van ellátva. A számok a barázda jelenlegi vastagságát jelölik, a vízcsepp szimbólum pedig, a vízen csúszás kockázatára hívja fel a figyelmet, amelyet elforgattak, hogy még jobban látható legyen a vezető számára. A vízcsepp szimbólum 4mm profilmélységnél tűnik el, innentől nagyobb a vízen csúszás kockázata.

A helyet és nyomást jelölő szimbólumok az oldalfalon a Nokian zLine biztonsági tulajdonságait gyarapítja.
Az információs sáv segít a megfelelő légnyomás számontartásában, valamint jelölhető rajta a nyári gumi helye az autó alatt, ami nagy segítség lehet abroncs csere közben. További biztonságot segítő rész az információs sávban az a rész, ahová a kerekeket rögzítő csavarok meghúzási nyomatékát jegyezhetjük fel. A legtöbb sportos UHP gumit alumínium felnikre szerelik, aminek különös figyelmet kell tulajdonítani a csavarok helyes felhelyezésének. Úgyszintén fontos a csavarok helyes nyomatékkal legyenek meghúzva, valamint felhelyezés után 100-200 km után húzzuk meg újra.

Nokian zLine  - Könnyedén teljesít


•    Stabil, precíz és csendes
•    Nagy sebességnél is megbízható marad
•    Kivételesen biztonságos nedves úton

Kapcsolódó fejlesztések:

Több rétegű szerkezet. Még pontosabb vezetési élmény. A Nokian Inteligens UHP szilika keveréke speciális nagy sebességű és erőt próbáló használathoz készült. Egy közbenső réteg a Nokian zLine futófelülete alatt egy kis molekulájú nano-szilika összetevőt tartalmaz. Ez az egyedi kombináció sokkal gyorsabb kormányzást tesz lehetővé a hagyományos gumikeverékekkel szemben. Finom és megbízható úttartása különösképpen kanyarodás, sávváltás vagy előzés során. A többrétegű felépítés legalsó rétege egy kivételesen szilárd réteg, ami csökkenti a hőképződést és a gördülési ellenállást.

Nokian Intelligens UHP Szilica. Jobb nedves tapadás, hosszabb élettartam. A molekulalánc egyedi funkcionális gumikeverék és szilika részecskék keveréke, ami egy különösen erős és rugalmas kombináció. Az új UHP futófelület keveréket úgy finomították, hogy csökkentse a hőképződést, maximalizálja az élettartamot és jó strukturális egységet biztosít. A keverék tökéletesen működik nagyon széles hőmérsékleti körülmények között, valamint fejlődött a nedves tapadás is, amit a vezetők igazán értékelhetnek. Az út minden rezdülését tökéletesen érezni, és nem érhet meglepetés semmilyen körülmény között.


Hydro Grooves. Stabilabb vezetés, jobb nedves tapadás. A hosszanti bordák és a belső váll között elhelyezkedő mély oldalsó barázda a stabilizálja az abroncs kezelését. Ugyanakkor az új Hydro Grooves fejlesztés hatékonyan előzi meg a vízen csúszást, mégpedig úgy, hogy tárolja a vizet a az útfelület és abroncs között, és segít elvezetni azt a hosszanti barázdába.

Túlfolyó mintázatárkok (Swoop Grooves) Hatékony védelem az aquaplaninggal szemben. Az elliptikus kialakítású kereszt-mintázatárkok több vizet tudnak felvenni a kritikus helyzetben, amikor a gumiabroncs hosszirányú árkaiban megnő a víz mennyisége. A gyorsabb és jobb víz elvezetés csökkenti az aquaplaning létrejöttének a kockázatát.

Silent Groove Dizájn. Kényelmesebb vezetés. . A bemélyedések irányítják majd a légáramlást, eltávolítva a zaj hullámokat, amiket a keresztirányú barázdák okoznak, ezzel megakadályozva egy kellemetlen, süvítő hangot. A dizájn csökkenti a légellenállást, és hűti az abroncs felszínét, amivel csökkenti a kopást.

,
Az új Nokian zLine nyári gumi, meggyőző és precíz vezetési élményt nyújt. A Nokian abroncsválasztékának legújabb tagja meglepő stabilitást kínál a közép-európai utak nyári, változatos időjárásával szemben. Kiemelkedően teljesít extrém körülmények között, és nem viseli meg az út és hőmérsékleti körülmények drasztikus váltakozása.  A világ legészakiabb abroncs gyártójától jut el hozzánk a nagy szakértelemmel és a legújabb technológiákkal felszerelt Nokian zLine, amely sportos és kiemelkedő termék saját kategóriájában.

A Nokian zLine az UHP kategóriát erősíti, nagy vezetési sebességre tervezték, csúcskategóriának számít a személyautókra tervezet abroncsok között. Méretválasztéka 31 méretet fed le, 16-tól 20 collig, a W (270 km/h) és Y (300km/h) sebesség kategóriákban. Az abroncs 2013 tavaszától lesz elérhető az európai piacokon. A Nokian zLine, folytatja családi hagyományokat, mivel az Auto Bild, Európa legnagyobb motorsporttal foglalkozó magazinja szerint, a Nokian Z G2-t teszt győztesként hozta ki sok más abronccsal szemben. Csakúgy, mint az elődje a Nokian zLine sokoldalú és multifunkcionális nyári gumiabroncs.