news/big_image/2020/04/news-conti.png

Conti Akadémia–Ismerkedjünk meg az OE jelölésekkel

Az abroncsgyártók egyre szorosabb együttműködésben fejlesztik termékeiket az autógyárakkal még pedig azért, hogy egy-egy autótípus még tökéletesebb teljesítőképességet érhessen el. Ezen fejlesztési együttműködésben pedig jelentős szerepet vállal a Continental csoport is.

Sok esetben egy-egy abroncson nemcsak a kötelező jelöléseket láthatjuk, hanem feltűnhetnek újabb, eddig ismeretlen vagy éppen eddig fel nem tűnő jelölések is. Ilyenek például a személygépjármű abroncsok OE (eredeti felszerelés) jelölései is, amelyek a gépjármű-gyártói előírások alapján alakultak ki. Az abroncs gyártók ezekkel a betű-szám kombinációkkal különböztetik meg ezeket az abroncsokat, hogy könnyen beazonosíthatóak legyenek. Ezen abroncsok a gyártói kérések alapján speciális tulajdonsággal rendelkeznek, pontosabban különböző finomhangoláson esnek át. A jelölések mögöttes tartalmát az autógyártók határozzák meg, igazából nincs rájuk szabvány és autógyártókként el is térhetnek egymástól.

És hogy szemléltessük is ezeket az ún. elsőfelszerelés (OE) jelöléseket, íme a Mercedes és az Audi esetében egy példa, hogy hol is találjuk azokat:

Az OE jelölés lényegében az egyes járművekhez típusjóváhagyással ellátott abroncsok azonosítására szolgál, amely választási lehetőséget kínál a végfelhasználónak, ha az abroncsok cseréjére kerül sor. Erre pedig többek között azért is van szükség, mert az egyes járműtípusok közötti különbségek növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy minden jármű a megfelelő típusú abroncsot kapja.

Példák az elsőfelszerelés (OE) jelölésére:

* BMW modellekhez
*MO MERCEDES-BENZ & BMW modellekhez (E-Class)
AO AUDI modellekhez
AO1 AUDI modellekhez
AOE AUDI modellekhez
AR ALFA ROMEO modellekhez
ELO ELIO modellekhez
J JAGUAR modellekhez
JLR JAGUAR + LAND ROVER modellekhez
LR LAND ROVER modellekhez
M3 BMW M3 modellhez
ME* MERCEDES-BENZ & BMW defekttűrő
MGT MASERATI modellekhez
MO MERCEDES-BENZ modellekhez
MO1 MERCEDES-BENZ modellekhez
MOE MERCEDES-BENZ / AMG modellekhez (SSR)
MOS MERCEDES-BENZ GLS modellhez (ContiSilent)
MOV MERCEDES-BENZ Viano modellekhez