Márciustól drága fényképek készülhetnek



A tesztüzem ideje alatt bírságolásra még nem kell számítanunk, de márciustól a fényképekért már igen borsos árat fizethetünk. Az új kamerák a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra vagy akár rendszámfelismerésre is alkalmasak lesznek. Ezen kívül áprilistól a traffipaxok további funkcióit is használni fogják. Jobban kell majd figyelnünk a záróvonal átlépésre, a buszsáv jogosulatlan igénybevételére és a biztonsági öv használatára. A rendőrök azt is figyelni tudják majd, hogy az autót nem körözik, nincs érvényes kötelező biztosítása vagy lejárt a műszaki érvényessége. Egyszóval nem árt majd jobban oda figyelni, ha autóval közlekedünk és el akarjuk kerülni a bírságokat.

Az ORFK tájékoztatása szerint a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítése kulcsfontosságú a balesetek megelőzése érdekében. Az új traffipaxok segítségével a rendőrség egy Európában is egyedülálló rendszer kiépítését tervezi, melynek első eleme a változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP) felállítása.

Az új traffipaxokkal országszerte találkozhatunk majd, első körben a fent említett változtatható helyű kamerákkal majd az év folyamán a telepített berendezésekkel, amelyek 365 forgalmi sávot figyelnek majd.
,
A rendőrség tájékoztatása szerint az európai uniós finanszírozásból vásárolt egyenként 5,7 millió forintba kerülő új traffipaxok már teszt jelleggel üzemelnek.

Összesen 290 darab új traffipax került beszerzésre, ebből 160 darab változtatható helyű kamerák kiosztása már megtörtént a megyei rendőr-főkapitányságoknak, 130 darab fix kamerát pedig országszerte az évvégéig telepítenek.