news/big_image/2023/03/nyari-teli-abroncs-1260-450.png

Mi a különbség a nyári és a téli gumiabroncsok között?

A nyári és téli gumiabroncsok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, így a két típus összehasonlítása elengedhetetlen a biztonságos és hatékony vezetéshez. 

Nyári gumik: 

  • Alacsony hőmérsékletek esetén meggyengülnek és elveszítik tapadási képességüket, ezért télen nem ajánlott őket használni. 

  • Optimális tapadást biztosítanak meleg időben, jó fékezési és kanyarodási képességgel rendelkeznek. 

  • Könnyebbek és kevesebb energia szükséges a futásukhoz, ami növeli a gépjármű hatékonyságát. 

Téli gumik: 

  • Az alacsony hőmérsékletű időjárásban javul a tapadásuk és megbízhatóan működnek hóban és jégen. 

  • Az extra rétegeknek köszönhetően jobb a fékezési és kanyarodási képességük a hideg időjárási körülmények között. 

  • Az extra szilárdság miatt nehezebbek és több energia szükséges a futásukhoz, ami csökkenti a gépjármű hatékonyságát. 

Végül, fontos megjegyezni, hogy mindkét típus gumiabroncsnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így a vezetőnek döntenie kell, hogy melyik típus lesz a legmegfelelőbb az adott időjárási körülmények között. 

Nyári gumiabroncsok optimálisak a meleg, nedves útviszonyokra, mivel a víz nem csapódik fel, hanem elcsúszik a gumifelületről, ezáltal javítva a tapadást. A nyári gumiabroncsok keményebbek, így jobb kormányzási tulajdonságokat biztosítanak. 

A téli gumiabroncsok ellenben olyan útviszonyokra lettek tervezve, amikor a hőmérséklet 7°C alá esik. Az ilyen gumikban a mintázat segít a jég- és hótapadásban, így a biztonságosabb közlekedést biztosítják. A téli gumiabroncsok puha keverékű anyagból készülnek, ami javítja a tapadást a jeges úton. 

A nyári és téli gumiabroncsok közötti választást évszakoktól függően kell meghozni. A nyári gumik használata téli útviszonyok között nagyon veszélyes lehet, mivel nem lesz megfelelő a tapadás, a kormányzás pedig nehézkes lesz. A téli gumik használata nyáron viszont többletenergiát igényel, így a fogyasztás is magasabb lesz, és a mintázat is hamarabb kopik, így előbb kell majd őket lecserélni.