news/big_image/2023/03/aquaplaning-1260-450.png

Mi az Aquaplaning?

Az aquaplaning azt jelenti, amikor az autó abroncsai elveszítik a kapcsolatot az úttal, és csak a víz felszínén úsznak. Az aquaplaning veszélyes lehet, mert az autó vezetője elveszíti az irányítást az autó felett, és növeli a baleset kockázatát. Az autó hasonlóan viselkedik, mint a jeges úton való megcsúszásnál.  

Ez akkor alakulhat ki, ha a gumiabroncs nem képes kiszorítani a vizet és nem tud eltávozni az abroncsok alól időben. Az autó abroncsai egyre magasabb sebességgel kezdenek csúszni a víz felszínén, és a gumik képtelenek megfelelően tapadni az úthoz. 

Az aquaplaning kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy megfelelően karbantartott és megfelelő profilmélységű gumikat használjunk. Az új vagy jó minőségű gumik jobban képesek kiszorítani a vizet, és csökkentik a csúszás kockázatát. 

A sofőröknek is fontos a megfelelő vezetési stílust alkalmazni esős időben. A túl magas sebesség növeli az aquaplaning kockázatát, ezért érdemes a sebesség csökkentése esős időben. Az úttal való kapcsolat megőrzése érdekében ne száguldozzunk az úton, hanem óvatosan és körültekintően vezessünk. 

Az aquaplaning kialakulása esetén azonnal el kell vennünk a lábunk a gázpedálról, de ne fékezzünk, hogy megakadályozza az autó további pörgését. Az autó egyenes irányban kell tartanuk és a lehető leggyorsabban vissza kell szereznünk az irányítást és a tapadást. 

Összefoglalva, az aquaplaning veszélyes lehet az autó biztonságára nézve, és fontos, hogy megfelelő gumikat használjunk illetve megfelelő vezetési stílust alkalmazzunk.