news/big_image/2024/04/hirek-oldalkep-1200x450-elektromos-auto-nyari-abroncs.png

Milyen a jó nyári abroncs, ha elektromos autóval közlekedünk?

Ha már elektromos autó mellett tettük le a voksunkat, akkor érdemes körültekintően választani megfelelő nyári abroncsot, hiszen a piacon számtalan márka kínál ma már jobbnál-jobb gumit, de nem biztos, hogy az elektromos autókra is optimális. Első körben nézzük, milyen elvárásaink lehetnek elektromos autó tulajdonosként a nyári abronccsal szemben:

  • Biztonság: az elektromos autók súlya általában jóval nagyobb, mint a belső égésű motorral rendelkezőké, így nagyobb súly nehezedik az abroncsokra is, amely maga után vonja azt az elvárásunkat, hogy oldalfalai terhelhetőek legyenek.
  • Teljesítmény és hatékonyság: az elektromos autók rendszerint nagyobb nyomatékot és gyorsulást kínálnak, amelyből következik az is, hogy a nyári abroncsok esetében különösen fontos a megfelelő tapadás és az ellenállás is.
  • Fogyasztás: az elektromos autóknál kiemelt figyelmet kell szentelni az abroncsok gördülési ellenállására. Ha megfelelően választjuk ki a nyári abroncsunkat, akkor csökkenhet a gördülési ellenállás, amelynek köszönhetően az autó hatótávolsága is növekedhet egyetlen töltéssel.
  • Zajszint csökkenése és kényelem: az elektromos autók egyik előnye, hogy jóval halkabban közlekednek, így elvárás az alacsony zajszint.

„Az abroncsgyártói piacon az utóbbi években megfigyelhető változás, hogy a fejlesztő mérnökök egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az elektromos autókra szánt abroncsokra. Például a finn prémium abroncsgyártó, a Nokian Tyres már 2014-ben piacra dobta a világ első, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett abroncsát és azóta is kiemelt figyelmet kap ezen típusú gumiknak a fejlesztése” - mondta Magály Péter, a MARSO Kft. személyabroncs-üzletág vezetője.

A MARSO Kft. az ország egyik legnagyobb abroncskereskedő vállalata, akik az elmúlt több, mint 30 évben számtalan újítással, fejlesztéssel találkoztak már és szinte minden jelentős abroncsmárkával kiváló kapcsolatot tartanak fenn. Ebből következik az is, hogy elegendő tudásanyaggal rendelkeznek az elektromos autók abroncsai kapcsán is. Az üzletágvezető által említett finn gyártóra visszatérve, egy biztos, hogy az abroncsaik egyszerre felelnek meg az elektromos járművek és a modern autóvezetők követelményeinek. Ezt bizonyítja a Nokian Tyres által alkalmazott ELECTRIC FIT kompatibilitás is, amelynek lényege, hogy az autóvezető megbízhat a gumiabroncsban és annak tartós teljesítményében is függetlenül a vezetési körülménytől és attól, hogy milyen típusú személyautót vezet. Az, hogy a gyártó mennyire figyel a fenntarthatóságra, az ELECTRIC FIT kompatibilitáson kívül az is mutatja, hogy nemrég bemutatták a Nokian Tyres Green Step koncepció abroncsot, amelynek elkészülése során 93%-ban használtak újrahasznosított vagy megújuló anyagot.

„Arra minden autóvezető figyelmét felhívjuk függetlenül attól, hogy milyen gépjárművet vezet, hogy egy abroncs egy tenyérnyi felületen érintkezik csak az úttesttel és ez a kis terület az, amely egyszerre kell, hogy garantálja az utasok biztonságát és az autó stabilitását is. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő abroncsokat válasszunk akkor is, ha elektromos autónk van, mert összesen négy tenyérnyi felületen múlik a biztonságunk! Persze ezen kívül, ha már a napi középhőmérséklet 7 fok feletti, akkor mindenképpen érdemes lecserélni a téli abroncsokat. Azt, hogy melyik márkától választjuk a nyári garnitúránkat, mindenki saját maga döntse el, az én személyes javaslatom, hogy érdemes a prémium gyártók abroncsait választani, hiszen ők jelentős időt, energiát és pénzt áldoznak a kutatási és fejlesztési területeikre. Ilyen például a Nokian Tyres ELECTRIC FIT kompatibilitása is, hiszen azonnal lehet tudni, hogy az az abroncs megfelelő-e, ha elektromos autónk van” – összegezte Magály Péter üzletág vezető.

Ha abroncsválasztás előtt állunk, akkor érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy évente mennyit és milyen körülmények között autózunk, mint ahogy azt is, hogy mely szempontok a legfontosabbak. Egy biztos, a gyártók ma már kiemelt hangsúlyt helyeznek az elektromos autókra szánt abroncsokra és sokszor ez a fenntarthatósági nézet a vállalat teljes működésében is megjelenik.