news/big_image/2020/05/uj-abroncs-cimke-news.png

Új abroncscímkéről döntött az Európai Parlament (EP)

2021-től már nem biztos, hogy a DOT szám fogja a legnagyobb érdeklődést kiváltani az abroncsjelölések közül a vásárlóknál, hiszen az EP májusban meghozott döntése értelmében jövőre új egységesített gumiabroncs-címke kerül a gumikra. Ezzel pedig a fogyasztók olyan abroncsokat választhatnak, amelyek akár jelentős megtakarítást is eredményezhetnek a pénztárcákban.

Jelenleg a 2012-ben életbe lépett szabályozás van érvényben, amely szerint valamennyi abroncson ugyanazon tulajdonságokat tartalmazó címkék találhatóak meg, amelyek sok esetben megkönnyítik most is a vásárlást. (A jelenlegi címkéről bővebben itt olvashatsz: https://www.marso.hu/abroncsjeloles)

Az Európai Unió azonban arra vállalt kötelezettséget a Párizsi Megállapodás alapján, hogy 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40%-kal csökkentik az 1990-ben rögzített adatokhoz képest. Jelenleg sajnos a közlekedés az egyetlen olyan ágazat, ahol továbbra is magasabb a kibocsátás, mint az 1990-ben mért adat. Ahhoz, hogy legalább a megállapodásban vállalt csökkentés mértékét elérjük, elengedhetetlen a gumiabroncsok üzemanyag-takarékosabb kiválasztása, hiszen az abroncsok a jármű üzemanyag-fogyasztásának 20-30%-át teszik ki. Éppen ezért döntött úgy az Európai Parlament idén májusban, hogy 2021. május 1-jétől új abroncs címkézési rendszert vezet be.

Az új címkének jövőre tartalmaznia kell majd egy A-tól G-ig terjedő skálán az üzemanyag-hatékonyságot, a nedvestapadási indexet, valamint a külső gördülési zajszintet decibelben kifejezve. A címkéknek a későbbiekben a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra (ezek akkor válnak kötelezővé, ha megjelennek a megfelelő tesztelési módszerek), az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell. Természetesen az új címkéknek jól láthatónak kell lenniük a fogyasztók számára, és a gumiabroncsok értékesítésekor mindig rajta kell lenniük (akár személyes, akár internetes vásárlásról legyen szó), valamint QR-kódot kell biztosítani a könnyű beolvasáshoz.

A személy- és a teherautó abroncsok új címkézésének köszönhetően a későbbiekben a vásárló már tudatosan dönthet azon abroncs mellett, amelynek jobb az üzemanyag megtakarító tulajdonsága, biztonságosabb és kevesebb zajt okoz.

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/