news/big_image/2024/02/dot-szam-news-1-.png

Újra terítéken a DOT szám

Az abroncsok életkora és a DOT szám jelentősége kulcsfontosságú tényezők a gumiabroncsok vásárlása és karbantartása során. Ezért döntöttünk úgy, hogy újra részletesen és átfogóan foglalkozunk ezzel a témával, hogy világossá tegyük az abroncsok élettartamával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Mi is az a DOT-szám?

A DOT szám, amelyet a gumiabroncs külső oldalán találhatunk, egy négyjegyű kód, amely az abroncs gyártásának időpontját jelöli. Az első két számjegy a gyártási hét, míg a második kettő az év. Például egy "2123" DOT számmal rendelkező abroncs 2023-ban, a 21. héten készült. Fontos megjegyezni, hogy bár ez az információ kulcsfontosságú lehet a vásárlók számára, az abroncs élettartama nem a gyártás pillanatában kezdődik el, hanem akkor, amikor az abroncsot először használatba veszik.

Mennyi idősen számít "öregnek" egy gumiabroncs?

A szakértők általános véleménye szerint egy gumiabroncs élettartama körülbelül 10 év. Az első három évben az abroncs "frissen gyártottnak", míg öt évig "újnak" tekinthető, feltéve, hogy megfelelő körülmények között tárolták. Számos teszt és kutatás, többek között az ADAC és egy szaudi tanulmány is megerősíti, hogy a megfelelő tárolás mellett nincs jelentős különbség az újonnan gyártott és a néhány éve tárolt abroncsok teljesítménye között. Az ADAC (német autóklub) összehasonlításában újonnan gyártott és három éve raktárban tartott gumiabroncsokat teszteltek. A vizsgálat alapján megállapították, hogy az abroncsok között nincs teljesítménybeli különbség. A szaudi kutatás során megvizsgálták miként viselkedik a gumiabroncs 40 °C-on való tárolás közben, illetve 40.000 km megtétele alatt. A tanulmány során a gumi futófelület fizikai tulajdonságait vizsgálták. A vizsgálatok után a kutatók megállapították, hogy magas hőmérsékleten (40°C-on) tárolt gumiabroncs 20 év alatt öregszik annyit, mint a 40.000 kilométert futott felszerelt abroncs. Összegezve, az egy évig használt gumiabroncs ugyannyira számít öregnek, mint egy 10 évig tárolt.

A gyártók ajánlásai szerint, például a Nokian esetében, az ajánlott élettartam 6 év, a maximális pedig 10 év. Ez alátámasztja, hogy a gumiabroncsok tárolási körülményei jelentős mértékben befolyásolják élettartamukat. A megfelelő tárolás biztosítása érdekében fontos, hogy a gumiabroncsokat nyomás alól mentesítve, terhelés nélkül, és stabil hőmérsékletű környezetben tároljuk.

A DOT-szám és az abroncsok élettartama körüli diskurzus gyakran félreértéseken alapul. Sokan úgy vélik, hogy a legfrissebb gyártású abroncs a legjobb választás, azonban ez a felfogás nem veszi figyelembe az abroncsok valós teljesítményét és megbízhatóságát. Fontosabb, hogy az abroncsok megfelelő körülmények között legyenek tárolva, és hogy a felszerelésük időpontjában megfelelő állapotban legyenek.

Összefoglalva, a gumiabroncsok élettartama és a DOT szám fontos szempontok a gumiabroncsok vásárlásakor és karbantartásakor. A gumiabroncs gyártási dátuma helyett sokkal fontosabb a használatba vétel időpontja és a tárolás körülményei. A megfelelő karbantartás és tárolás biztosítása érdekében keresse fel weboldalunkat, ahol további tippeket és tanácsokat talál a gumiabroncsok optimális karbantartására.