news/big_image/2020/06/news-kl-ma-03.png

5 jó tanácsunk klímarajongóknak!

Az egyre melegedő napokkal az autók klímahasználata is megnő, azonban sokszor helytelenül és egyáltalán nem költséghatékonyan használjuk a berendezést. Összeszedtük azt az öt legfontosabb jó tanácsot, amelyet érdemes minden klímát szerető és használó sofőrnek betartania!

1. Arany középút a klíma használatánál!

Sokan rendszeresen bekapcsolva hagyják a klímájukat függetlenül attól, hogy csak pár kilométert vagy akár egy hosszabb utat tennének meg. A pár perces út alatt a klíma nem mindig éri el a kívánt hőmérsékletet, hosszabb úton pedig szervezetünknek sem tesz jót a folyamatos hűvös fuvallat. Éppen ezért érdemes megtalálni az arany középutat! Az sem tökéletes megoldás, ha hosszú távon nélkülözzük a klíma használatát, hiszen az alkatrészek kenését a hűtőközegben megtalálható olaj biztosítja. Ha pedig sokáig nem használjuk a klímát – mondjuk például a téli időszakban –, akkor az elhanyagolt alkatrész kiszáradhat, repedezetté válhat, azaz sérülhet a rendszer állapota. Vagyis lehet klímát használni télen-nyáron, de az arany középutat mindig találjuk meg!

2. Vigyázat a hőmérséklet különbséggel!

Ha kint tombol a forró nyár és már napok óta 35 fok körüli hőmérséklet van, akkor szeretnénk olykor hűvös helyen tartózkodni…ez ne az autó legyen! Az autó klímáját a külső hőmérséklethez képest soha ne tegyük 8 foknál alacsonyabbra! Gondoljunk abba, hogy mekkora terhelést jelenthet az emberi szervezetnek, ha a 20 fokos autóból kiszállunk a 35 fokos hőségbe! Továbbá az autó teljesítményének sem használ, ha a tomboló hőségben a kompresszornak folyamatosan a legmagasabb fokozaton kell dolgoznia.

3. Attól nem lesz hűvösebb érzeted, ha az arcodba vág a hideg!

Vannak, akik attól érzik jól magukat, ha az arcukba vagy a kezükre állítják a klímát. Bár lehet, hogy rövidtávon kellemes érzetet nyújt a hűvös, de hosszú távon nagyon káros lehet szervezetünkre. Tüdőgyulladást vagy akár ízületi gyulladást is könnyű szerrel elkaphatunk így! Érdemes a klíma szűrőit más irányba igazítani, vagy akár a szélvédő felé fordítani.

4. Kompromisszum két zónában!

Tapasztaltátok már ti is, hogy az útitársatok nem éppen olyan hőmérsékletet szeretne, mint amilyet ti, akik éppen vezetitek az autót? Ha a vezető ülésnél 17 fokra van állítva a klíma, akkor érdemes a mellettünk lévő ülésnél is közel hasonló hőmérsékletet beállítani, hiszen annak semmi értelme, hogy az egyik oldalt hűtsünk, míg a másik oldalt fűtsünk, mivel egyik sem lesz 100%-os! Kompromisszum két zónában!

5. Tisztítsd megfelelően és rendszeresen!

Évente legalább egy alkalommal mindenképpen tisztíttassuk ki autónk klímáját, hiszen az apró kis szellőzőnyílások kedvelt táptalaja lehet a baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak is. Ne csak akkor gondoljunk a bajra, amikor már indításkor is kellemetlen szag áramlik ki a szellőzőnyílásból, hanem rendszeresen tartsuk karban gépjárművünket!

Ha ezt az öt jó tanácsod megfogadod, akkor biztosan kellemes időt tölthetsz az autódban a nagy nyári melegben is!