news/big_image/2020/06/news-kl-ma-01.png

Baktérium, gomba és vírusmentes autózás nyáron is

Ha már ez a tavasz nem a kirándulásokról szólt, tervezzünk nyárra autós kiruccanásokat a családdal…de ne a baktériumokkal és a vírusokkal!

A nyári hőségben felüdülést jelenthet a kellemes hőmérsékletű autónk, de nem árt, ha a klímát évente legalább egy alkalommal tisztíttatjuk. Ha azonban az autónkra is legalább úgy vigyázunk, mint az egészségünkre, akkor az ózongenerátoros fertőtlenítés lesz a tökéletes választás!

Sokszor érezzük azt, mikor éppen elkezdenénk használni autónk klímáját, hogy a kellemes hűs levegő helyet kellemetlen szagokat bocsát ki a szellőző nyílás. Kevesen tudják, de a szagok mellett baktériumok, gombák, vírusok is áramolhatnak ki a klímaberendezésekből, ha nincsenek megfelelően karbantartva. A baktériumok, gombák számára tehát ideális környezet a klíma párologtató felülete, hiszen a klímarendszerben lévő nedves levegő hatására könnyen elszaporodhatnak. Ezek a kórokozók a klímarendszereken keresztül a légáram segítségével könnyedén az utastérbe juthatnak és több esetben allergiás tüneteket, köhögést, könnyezést és tüsszögést válthatnak ki. A klímaberendezések fertőtlenítésén túlmenően a teljes belső teret is kitisztíthatjuk egy speciális eszközzel, az ózongenerátorral.

Az ózon két legfontosabb tulajdonsága: erős baktericid (baktériumölő) és virocid (vírusölő) hatással rendelkezik. Ezek hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll, ugyanis ha az ózon érintkezésbe kerül a baktériumok sejtfalával, akkor képes megbontani a sejthártyáját. Az érintkezéskor apró pici robbanásszerű oxidációs reakciók jönnek létre a sejtfalon, amelyek egyre nagyobbak lesznek, mígnem a sejtek elpusztulnak. Habár a vírusok nem sejtes szerveződésűek, de képesek más élőlények sejtjeiben szaporodni. Az ózongenerátoros tisztítás ezt a fertőzési folyamatot gátolja meg, így a vírus egyszerűen elhal. Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb, mint a levegő, ezért beszivárog az autó minden apró részletébe, majd az ezeken a helyeken élő poratkák légzőszerveinek roncsolásával elpusztítja azokat és a keletkezett melléktermékeket oxidálja.

Az ózon hatezerszer hatékonyabb fertőtlenítőszer, mint a klór. Emiatt kiváló védelmet nyújt a vírusok, penészgombák és a szagokért felelős baktériumok ellen. További előnye, hogy mivel nem vegyszer, a tisztítás után semmilyen káros anyagot nem hagy az autóban.