news/big_image/2021/02/teli-folyadek-news-02-10.png

Folyadékok ellenőrzése télen

Habár lassan vége a télnek a következő napokban visszatér a hideg idő. A téli felkészülés egyik sarkalatos pontja a fagyálló folyadékok ellenőrzése. Ha figyelmetlenek vagyunk, és nem törődünk, vele akkor igazán kellemetlen meglepetéseket okozhat.

A hűtőfolyadék feladata a motorban keletkező hőfelesleg elvezetése és átadása a fűtőradiátornak. Ennek hiányában vagy a nem megfelelő hűtőfolyadék miatt a keringés felborul és túlmelegszik a motor. Ezzel a jelenséggel főleg nyáron találkozhatunk, de ez ne tévesszen meg minket, ha nincs meg az egyensúly, akkor télen is túlmelegedhet. Ezt okozhatja az is, ha nincs elegendő mennyiségű fagyálló folyadék a rendszerben. Optimális esetben ez magától nem tűnhet el a rendszerből, de éppen ezért ajánlatos időközönként ellenőrizni, nem csak a mennyiséget, hanem a fagyáspontját is.

Mit tegyünk akkor, ha a fagyállót után kell után töltenünk?

Idősebb autóknál előfordul, hogy valahol a rendszerben egy kisebb mennyiség elfolyik, ilyenkor sokan vízzel vagy desztillált vízzel töltik után. Ezekben az esetekben kifejezetten kötelező ellenőriznünk a dermedéspontját. Más esetekben a gépjármű kézikönyvében találjuk a hűtőfolyadék ajánlott típusát és mennyiségét. A fagyállók között is több típust különböztethetünk meg. A foszfátmentesek, ami színük alapján vöröses/bíbor színűek, kevésbé korrodálják a fém alkatrészeket.

Szélvédőmosó folyadék

Még a hideg idő beállta előtt érdemes a nyári szélvédőmosót elhasználni és az újra töltés során már télivel feltölteni. Télen a nem megfelelő szélvédőmosó miatt szétfagyhat a csővezeték ami miatt egyáltalán nem tudjuk használni vagy az ablakra spriccelve fagyhat meg, ami kifejezetten balesetveszélyes