news/big_image/2018/06/nyaralasartboard-1.jpg

Hogyan készítsük fel autónkat a nyaralásra?

A jelenlegi pandémiás helyzetben a nyaralók többsége autóval képzeli el a nyaralását és csak igen csekély utazó közönség választja a repülős utakat. Korábbi bejegyzésünkben megvizsgáltuk a szomszédos országokat, hogy milyen feltételekkel utazhatunk be és térhetünk haza. Most viszont nézzük meg, hogy hogyan is induljunk el a családdal egy hosszabb útra. 

Folyadék szintek ellenőrzése

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk az olaj szintet és minőségét, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű legyen az autóban. Akár fogyaszt az autó olajt, akár nem, érdemes az utazás előtt bekészíteni egy liternyi, megfelelő minőségű tartalékot az autóba.

A motorolajon kívül az autó egyéb folyadékait is ellenőrizzük. A fékfolyadékot 2 évente érdemes cserélni. Ha ezt nem ejtettük meg, akkor még a nyaralás előtt cseréljük le, hogy a hőségben teljes terheléskor nehogy felforrjon, ami a fékhatás romlásához vezet.

A hűtőfolyadékot is cserélnünk kell időközönként, a fagyás pontjával a nyári hőségben nem lesz gond, viszont a szintje felettébb fontos. Ha pótolnunk kell, akkor tehetjük hűtőfolyadékkal, vagy akár vízzel is, utóbbi esetében fennállhat a korrózió veszélye.

Kormányzás és felfüggesztés

Ha a kormány félrehúz, pedig az abroncsok rendben vannak, ha szokatlan kopogást hallunk, amikor döccenőbe hajtunk, vagy a gumiabroncsaink egyeletlenül kopnak, akkor gyanús, hogy a futóművünk nincs rendesen beállítva. A futómű beállítása akkor megfelelő, ha az összes felfüggesztési kormányrendszeri komponens jó állapotban van és hibátlan, valamint amikor a gumiabroncs és a kerékszerelvények futása egyenes irányú és ütésmentes. Ezeket a beállításokat csak szakszervizben tudják elvégezni. Amikor a kormányzás és felfüggesztés összetevőiről beszélünk, minden olyan dolgot beleértünk, ami segít az autónak és az abroncsnak az úttesten maradni. Ezt sajnos nem lehet otthon ellenőrizni, ezért fontos, hogy a nézessük meg egy szakemberrel bizonyos időközönként, vagy ha úgy érezzük, valami nem stimmel vezetés közben.

Gumiabroncsok állapota 

A fent említetteken kívül fontos, hogy évszaknak megfelelő és jó profilmélységű abroncsokkal induljunk útnak, mivel a téli, vagy akár a négy évszakos garnitúrák sem tudnak megfelelő biztonságot nyújtani a nyári kánikulában. Fent már említettem a fékfolyadék cseréjét, de ezen kívül a fékek állapotát is vizsgáljuk át, hogy biztonságban indulhassunk el.

Légkondicionáló

A légkondicionáló kényelmi szempontot szolgál, de a nyári kánikulában nagy megkönnyebbüléssel jár, ha megfelelően hűt. Ellenőrizzük a pollenszűrőt, ha koszos eltömődött, akkor cseréljük ki, hogy a levegő bejuthasson az utastérbe. A pára lecsapódása következtében nedvesség képződik a rendszerben, amely ideális élettér a különböző baktériumok számára. Ezek elszaporodása a kellemetlen szagokon túl veszélyes is az autóban ülőkre, hiszen allergiás reakciókat, légúti panaszokat is eredményezhet, ezért érdemes évente megejteni a klímatisztítást.

Akkumulátor

Az akkumulátorokat a téli időjárás szokta megviselni, de aki 3 évnél régebben cserélte le, annak ajánlott ellenőriztetnie az állapotát. A sok utastéri fogyasztó (navigáció, hűtőláda) és a „strandjáratok” miatti rövid járatok miatt előfordulhatnak töltés hibák. Ezért érdemes egy bikakábelt is elvinnünk magunkkal.

Az autó felkészítése mellett érdemes nekünk is felkészülnünk. Készüljünk alternatív útvonallal is, ha kerülnünk kellene valamilyen okból. Kössünk assistance szolgáltatást, éves szinten tízezer forint körüli áron érhető el, de baj esetén jóval nagyobb összeget spórolhatunk meg.