news/big_image/2020/08/news.png

Mielőtt autóddal indulsz nyaralni, ellenőrizd a legfontosabbakat!

Idén nyáron sokan hanyagolják a repülős utakat és elsősorban autóval könnyen megközelíthető úti célt választanak. Ennek köszönhetően még inkább megnövekedhet a menetidő, hiszen többen vagyunk az utakon egyszerre és sokszor a melegben idegesek, fáradtak vagyunk, hiszen mindannyian a jól megérdemelt pihenésünk helyszínére tartunk. Hogy ezen kívül ne kelljen más miatt aggódnunk, összeszedtünk egy ellenőrző listát, hiszen az autónkat sem árt átnéznünk egy-egy hosszabb út előtt.

Folyadék szintek ellenőrzése

Talán a legkézenfekvőbb az olajszint ellenőrzése, hiszen minden nagyobb utazás előtt ezt tesszük meg legelőször. Sőt! Hogy biztosra menjünk, érdemes az utazás előtt bekészíteni egy liternyi, megfelelő minőségű tartalékot az autóba, még akkor is, ha nem fogyaszt a motor. A motorolajon kívül természetesen a fékolajt és a hűtőfolyadékot is érdemes ellenőrizni! Sokan nem veszik komolyan az ablaktörlő folyadék folyamatos utántöltését, pedig az autópályán eltöltött pár órás utazás során igen kellemetlen lehet, ha nem látunk tisztán egy idő után a szélvédőt ellepő bogaraktól.

Kormányzás és felfüggesztés

Ha a kormány félrehúz, vagy szokatlan kopogást hallasz, amikor döccenőbe hajtasz, esetleg a gumiabroncsaink egyenetlenül kopnak, akkor gyanús, hogy a futómű nincs rendesen beállítva. A futómű beállítása akkor megfelelő, ha az összes felfüggesztési kormányrendszeri komponens jó állapotban van és hibátlan, valamint amikor a gumiabroncs és a kerékszerelvények futása egyenes irányú és ütésmentes. Ezeket a beállításokat csak szakszervizben tudják elvégezni. Amikor a kormányzás és felfüggesztés összetevőiről beszélünk, minden olyan dolgot beleértünk, ami segít az autónak és az abroncsnak az úttesten maradni. Ezt sajnos nem lehet otthon ellenőrizni, ezért mindenképpen az indulás előtti hetekben időpontot kell egyeztetni a szervizzel.

Gumiabroncsok állapota

A fent említetteken kívül fontos, hogy évszaknak megfelelő és jó profilmélységű abroncsokkal indulj útnak, mivel a téli, vagy akár a négy évszakos garnitúrák sem tudnak megfelelő biztonságot nyújtani a nyári kánikulában.

Légkondicionáló

A légkondicionáló kényelmi szempontot szolgál, de a nyári kánikulában nagy megkönnyebbüléssel jár, ha megfelelően hűt. Ellenőrizzük a pollenszűrőt, ha koszos vagy eltömődött, akkor cseréld ki, hogy a levegő bejuthasson az utastérbe! A pára lecsapódása következtében nedvesség képződhet a rendszerben, amely ideális élettér a különböző baktériumok, vírusok számára. Ezek elszaporodása a kellemetlen szagokon túl veszélyes is az autóban ülőkre, hiszen allergiás reakciókat, légúti panaszokat is eredményezhet, ezért érdemes évente megejteni a klímatisztítást.

Akkumulátor

Az akkumulátorokat a téli időjárás szokta megviselni, de aki 3 évnél régebben cserélte le, annak ajánlott ellenőriztetnie az állapotát. A sok utastéri fogyasztó (navigáció, hűtőláda) és a „strandjáratok” miatt előfordulhatnak töltés hibák. Ezért érdemes egy bikakábelt is elvinnünk magunkkal.

Tartozékok

Na ezekre fordítunk a legkevesebb figyelmet olykor, hiszen ha kimegy egy izzó, majd a követező benzinkúton pótolhatjuk. Mi a helyzet akkor, ha 100km-en belül nincs egy sem?! Indulás előtt ellenőrizd át az izzókészletet, a segélydoboz lejárati idejét, utasok létszámának megfelelő fényvisszaverő mellények számát és nem árt, ha zseblámpa is van az autóban!

Még ha mindent rendben is találtunk, sajnos akkor is előfordulhat, hogy beüt a balszerencse és megáll alattunk az autó.

  • Ha épp autópályán haladsz, amikor észleled a bajt, akkor azonnal kapcsold be a vészvillogót, és ha teheted, csordogálj el az első pihenőig, hogy biztonságos helyen tudj parkolni!
  • Amennyiben már mozgásképtelen az autó akkor azonnal húzódj le a leállósávba!
  • A legfontosabb, hogy még az autóban vedd fel (az utasokkal együtt) a fényvisszaverő mellényt, a nélkül ne szálljatok ki az autóból!
  • Ha mindenkin rajta van, akkor kihelyezheted az elakadásjelző háromszöget és mindenki a szalagkorlát mögött várakozzon! Sajnos a statisztikák szerint a leállósávban várakozó autósok konkrét életveszélyben vannak. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki hagyja el az autót és lépje át a szalagkorlátot!
  • A biztonsági intézkedések után kérj segítséget telefonon és semmiképp ne próbáld megjavítani az autódat a leállósávban, még a kerékcserének se állj neki!
  • Amint megérkezik az autómentő ellenőrizd, hogy valóban az assistance szolgáltató küldte hozzád és nem egy haszonleső próbál lehúzni!

Ha a fentieket te is elfogadod, akkor nyugodt szívvel mondhatod, hogy mindent megtettél a pihentető nyaralás érdekében!