news/big_image/2021/02/akksi-news-02-03.png

Mire figyeljünk az akkumulátornál télen?

A hőmérséklet csökkenése mellett az akkumulátorok teljesítménye exponenciálisan csökken. Az akkumulátoroknak hideg időben nehezebb a motorok beindítása, így a nem megfelelő állapotban lévők nem is képesek rá.

Bizonyosodjunk meg, hogy az akkumulátor megfelelő töltésszint mellett működik! Ennek télen megnövekedett jelentősége lehet. Egy megfelelő állapotban lévő akksi a -40 -50 fokot is elviseli, de egy olyan amelyikben alacsony a töltés, még a jóval enyhébb fagy mellett is megadhatja magát!

A lehető legjobb töltés érdekében tisztítsuk meg az akkusarukat, kábeleket és érintkezőket. Erre egy drótkefe is megfelelő célszerszám. Egy idősebb akkumulátor, ami más évszakban tökéletesen működne, a hideg időben egy hosszabb állás után képtelen lehet az autó elindításához.

Érdemes beszereznünk egy indító kábelt, más néven bika kábelt, amely segítségével kivédhetjük a fent említett esetett, de a legjobb megoldás ilyenkor egy új akkumulátor vásárlása.

Ha lemerült az akkumulátor, de egyéb problémája nincs, akkor két lehetőségünk van, az egyik fent is említett bikázás, ilyenkor, ha sikerül beindítani a gépjárművet, akkor érdemes megtenni egy hosszabb távot, hogy teljesen feltöltsön az akksi. A másik lehetőség, hogy töltőre rakjuk az akkumulátort.

Érdemes foglalkoznunk autónk akkumulátorával hiszen igen bosszantó és kellemetlen amikor reggel munkába induláskor tapasztaljuk, hogy gépjárművünk nem indul.