news/big_image/2019/07/lerobbanva-02.png

Mit csináljunk, ha nyaralás közben lerobbanunk?

Nem árt az óvatosság, szokták mondani. Ezért is fontos, hogy ha hosszabb útnak vágunk neki, akkor érdemes, minden váratlan esetre felkészülni, hogy ha esetleg beütött a baj, gyorsan és jól tudjunk reagálni.

Nyaralás előtt még akkor is érdemes átnézetned az autód, ha egyébként nem hanyagoltad el és átesett a kötelező szervizeken.

Folyadék szintek ellenőrzése

Kezd azzal, hogy ellenőrzöd a folyadék szinteket. Fontos a motor kenése ezért indulás előtt ellenőrizd az olaj szintet. Érdemes az utazás előtt bekészíteni egy liternyi, megfelelő minőségű tartalékot az autóba, még akkor is, ha nem fogyaszt a motor. A motorolajon kívül ellenőrizd a fékolajt és a hűtőfolyadékot is.

Kormányzás és felfüggesztés

Ha a kormány félrehúz, vagy szokatlan kopogást hallasz, amikor döccenőbe hajtasz, vagy a gumiabroncsaink egyeletlenül kopnak, akkor gyanús, hogy a futómű nincs rendesen beállítva. A futómű beállítása akkor megfelelő, ha az összes felfüggesztési kormányrendszeri komponens jó állapotban van és hibátlan, valamint amikor a gumiabroncs és a kerékszerelvények futása egyenes irányú és ütésmentes. Ezeket a beállításokat csak szakszervizben tudják elvégezni. Amikor a kormányzás és felfüggesztés összetevőiről beszélünk, minden olyan dolgot beleértünk, ami segít az autónak és az abroncsnak az úttesten maradni. Ezt sajnos nem lehet otthon ellenőrizni.

Gumiabroncsok állapota

A fent említetteken kívül fontos, hogy évszaknak megfelelő és jó profilmélységű abroncsokkal indulj útnak, mivel a téli, vagy akár a négy évszakos garnitúrák sem tudnak megfelelő biztonságot nyújtani a nyári kánikulában.

Légkondicionáló

A légkondicionáló kényelmi szempontot szolgál, de a nyári kánikulában nagy megkönnyebbüléssel jár, ha megfelelően hűt. Ellenőrizzük a pollenszűrőt, ha koszos eltömődött, akkor cseréld ki, hogy a levegő bejuthasson az utastérbe. A pára lecsapódása következtében nedvesség képződik a rendszerben, amely ideális élettér a különböző baktériumok számára. Ezek elszaporodása a kellemetlen szagokon túl veszélyes is az autóban ülőkre, hiszen allergiás reakciókat, légúti panaszokat is eredményezhet, ezért érdemes évente megejteni a klímatisztítást.

Akkumulátor

Az akkumulátorokat a téli időjárás szokta megviselni, de aki 3 évnél régebben cserélte le, annak ajánlott ellenőriztetnie az állapotát. A sok utastéri fogyasztó (navigáció, hűtőláda) és a „strandjáratok” miatt előfordulhatnak töltés hibák. Ezért érdemes egy bikakábelt is elvinnünk magunkkal.

Még ha mindent rendben is találtunk sajnos akkor is előfordulhat, hogy beüt a balszerencse és megáll alattunk az autó. Ha épp autópályán haladsz, amikor észleled a bajt, akkor azonnal kapcsold be a vészvillogót, és ha teheted, csordogálj el az első pihenőig, hogy biztonságos helyen tudj parkolni. Amennyiben már mozgásképtelen az autó akkor azonnal húzódj le a leállósávba. Tedd ki az elakadásjelző háromszöget és húzz magadra és az utasokra sárga mellényt majd parancsolj mindenkit a szalagkorlát mögé, még akkor is, ha hideg vagy tűző napsütés van.

Sajnos a statisztikák szerint a leállósávban várakozó autósok konkrét életveszélyben vannak. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki hagyja el az autót és lépje át a szalagkorlátot. A biztonsági intézkedések után kérj segítséget telefonon és semmiképp ne próbáld megjavítani az autódat a leállósávban, még a kerekék cserének se állj neki!

Amint megérkezik az autómentő ellenőrizd, hogy valóban az assistance szolgáltató küldte hozzád és nem egy haszonleső próbál lehúzni.

Érdemes biztosítást kötni utazás előtt, mert egy nem várt esemény súlyos százezrekbe is kerülhet. Maga az autómentés is hajmeresztő összeget emészthet fel és még nem is beszéltünk a javítás költségéről. Az assistance szolgáltatások többsége az országhatáron túl is biztonságot nyújthat számodra.