2018 ADAC téli gumi teszt

Lassan, de biztosan eljön a téli gumiabroncsok cseréje. A reggeli és esti órákban már egyre jobban csökken a hőmérő higanyszála, ami a felkészült gépkocsi tulajdonosoknak egyet jelent a nyári gumiabroncsok leszerelésével. Télen nem csak a hőmérséklet csökkenésével kell megküzdenie gumiabroncsainknak, hanem a különböző állagú csapadékokkal is. Havas vagy ónos eső esetleg havazás idején a nyári gumiabroncsok képtelenek megfelelő tapadást nyújtani. A télhez közeledve sokakban merül fel a kérdés, hogy milyen gumiabroncsot válasszon. Számtalan gyártó és mintázat található a kereskedőknél, de valljuk be, nehézen lehet kiigazodni a kínálaton, ezen hívatott segíteni az évről évre megjelenő gumiabroncs tesztek.

175/65 R14 T ADAC téli gumi teszt eredmények


A 175/65 R14 T-s méretben egy Ford Fiestát használtak tesztjárműnek. Ebben a méretben 12 db különböző abroncsot vizsgáltak meg. Az abroncsok közül csupán a Continental WinterContact TS 860 és a Dunlop Winter Response 2 kapott „jó” minősítést. Mind a két mintázat azonos eredményeket ért el. A többi gumiabroncs „kielégítő” eredményt kapott, kivéve a Nankang, amely eredményei alapján megbukott a teszten. 

A Michelin legújabb mintázata a teszt során még nem volt kereskedelmi forgalomban így a szakértőknek ki kellett hagyniuk. A Hankook Icept RS2 keveréke megváltozott, ami szintén nem volt még elérhető, így ezt a mintázat sem szerepelt a teszten.

205/55 R16 H ADAC téli gumi teszt eredmények


A következő méret, amelyet górcső alá vetettek a 205/55 R16 H volt, amit egy Volkswagen Golf típusú autóval teszteltek. 16 darab téli gumiabroncsot vizsgáltak meg és ezek közül három kapott „jó” minősítést. A Continental WinterContact TS860, a Goodyear UltraGrip 9 és a Dunlop Winter Sport 5 rendkívül kiegyensúlyozott eredményt mutattak a teszt során. A Continental és a Goodyear azonos pontszámmal zártak, míg a Dunlop egytizeddel maradt el az első két helyezett mögött. A teszten egyedül a Laufenn IFIT LW31 mintázat kapott „elégtelen” eredményt. Tizenegy mintázat „megfelelő” jelölést kapott, a Semperit Speed-Grip 3 pedig elégségest.

A Hankook Icept RS2 mintázat a feljebb említett okok miatt ebben a méretben is kimaradt.