news/big_image/2022/11/microsoftteams-image-2-.png

A Nokian Tyres Romániában kezdi meg az első zöldmezős, CO2-mentes gyárának építését

A finn abroncsgyártó vállalat igazgatótanácsának döntése értelmében, Romániában kezdi meg új személyabroncs gyárának építését. A zöldmezős beruházás Románia észak-nyugati részén, nem messze a magyar határtól, Nagyváradon valósul meg. A tervek szerint a gyár éves kapacitása 6 millió abroncs lesz, de ez a későbbiekben tovább is bővíthető. Az új telephely nemcsak a gyártásra fog fókuszálni, hiszen a gumiabroncsok tárolását és forgalmazását is kiszolgáló elosztó egységként is funkcionál majd. A nagyjából 650 millió eurós beruházás építése 2023 elején kezdődik meg, az első gumiabroncsok gyártása 2024 második felére datálható, míg a kereskedelmi célú gumiabroncsgyártás 2025 év elejétől fog indulni. A romániai gyár kb. 500 fő részére biztosít munkahelyet és azon nagyobb méretű személy- és SUV abroncsok gyártására helyezi a hangsúlyt, amelyeket a közép-európai piacon fognak értékesíteni. 

„Közép-Európa fontos piac számunkra és ez a beruházás a piac iránti elkötelezettségünket mutatja, hiszen az új telephely stratégiai szempontból is közel lesz az ügyfeleinkhez. Több, mint 40 helyszín alapos értékelése és számos olyan tényező, mint például szakképzett munkaerő, logisztikai előnyök, stabil üzleti környezet alapján egyértelmű volt, hogy Nagyvárad a legjobb választás az új gyárunk számára” – mondta Adrian Kaczmarczyk ellátási alelnök. 

„Elkötelezettek vagyunk egy zéró CO2-kibocsátású gyár építése mellett. A romániai helyszín támogatja ezt a célt, hiszen a telephely közelében termelt zöld energiát tudjuk hasznosítani. Emellett pedig megvizsgáljuk a gyártási folyamatokat, hogy megtaláljuk a gumiabroncsok gyártásának legfenntarthatóbb módjait” – folytatta Adrian Kaczmarczyk ellátási alelnök. 

Az orosz-ukrán háború közvetlenül is érintette a Nokian Tyres vállalatot, hiszen Oroszországban jelentős kapacitással működő gyáruk is volt. 2022 júniusában az igazgatótanács döntése értelmében azonban ellenőrzött kivonulást kezdeményezett az országból, majd októberben megállapodás született az oroszországi tevékenység eladásáról is. Még év elején döntött úgy az abroncsgyártó vállalat, hogy felgyorsítja az európai termelési kapacitásokra vonatkozó beruházási terveit és ennek kulcsfontosságú eleme volt a romániai gyár.  

„Ez a beruházás jelentős stratégiai döntés, amely lehetővé teszi jövőbeli növekedésünket. Egy világszínvonalú európai gyártóüzem kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott gyártási kapacitás elérésében Oroszország nélkül” – mondta Jukka Moisio, a Nokian Tyres elnök-vezérigazgatója. 

Természetesen a vállalat a finnországi és az amerikai gyárainak kapacitásbővítését is tovább folytatja, hiszen a cél, hogy földrajzilag diverzifikáltabbá tegye a gyártási tevékenységét. 

Forrás: https://www.nokiantyres.com/company/news-article/inside-information-nokian-tyres-plc-to-invest-in-a-greenfield-factory-in-romania-the-first-zero-co2-emission-factory-in-the-tire-industry/