Abroncscímkézés kontra független tesztek

Az új címkézés nagyon hasznos és sokat lendít mind a vásárlók tájékoztatásában mind az abroncsgyártók közötti versenyhelyzet kiélezésében. Viszont nem ad átfogó képet az adott gumiabroncsról. Egy független teszt során sokkal több szempont alapján vizsgálnak meg hasonló abroncsokat, így egy teljesen átfogó képet kaphatunk egyes mintázatokról.
Hosszas magyarázat helyett itt egy táblázat, ami azt mutatja, hogy mennyivel több információ szerepel egy független tesztben vagy épp a gyártó saját tesztfolyamatában.

Vizsgált tulajdonság
Független teszt
EU abroncscímke
Vízen csúszás (aquaplaning) egyenesen
x
 
Vízen csúszás (aquaplaning) kanyarodva x  
Fékezés száraz útfelületen x  
Fékezés nedves útfelületen x x
Fékezés havon és jégen x  
Kezelhetőség száraz útfelületen x  
Kezelhetőség nedves útfelületen x  
Kezelhetőség havon és jégen x  
Kezelhetőség megrakodva x  
Külső zajszint x x
Belső zajszint x  
Stabilitás nagy sebességnél x  
Gördülési ellenállás x x
Tapadás x  
Futásteljesítmény x  

A fenti táblázatból is jól látható, hogy érdemes az aktuális ADAC tesztet vagy bármely nagy autós magazin gumiabroncs tesztjét átnézni nyári vagy téli gumi vásárlás előtt, hogy a számunkra leginkább megfelelő abroncsot válasszuk. Ne feledjük, hogy egy gumiabroncs évekig köti össze autónkat az úttesttel, és gondoskodik biztonságunkról, ezért vásárlás előtt tájékozódjunk alaposan, hogy az évek alatt egyszer se hagyjon cserben választott abroncsunk!

Tekintse meg akciós téli gumi kínálatunkat!


,

November elsejétől életbe lépett az Európai Unió abroncscímkézésről szóló rendelete. Ezen három kritériumot tüntetnek fel: nedves tapadás, üzemanyag fogyasztás és külső zajszint. A rendelet célja, hogy a vásárló különböző márkájú abroncsokat is könnyedén össze tudja hasonlítani. Ez a cikk viszont nem arról fog szólni, hogy mit is jelentenek ezek a jelölések, arról már korábban írtunk. Ez a cikk arról íródik, hogy elég-e az igazán alapos döntés meghozásához a címkén feltüntetett három tulajdonság.


A címkén szerepelő betűjel szigorúan és pontosan meghatározott osztályozás eredmény, tehát az osztályzat teljesen hiteles információt nyújt a vásárlónak arról a három tulajdonságról, ami fel van tűntetve rajta, azaz a nedves tapadásról, üzemanyag hatékonyságról és zajszintről. De gondoljunk bele egy kicsit, téli guminál tényleg a nedves tapadás lesz meghatározó? Egy nyári gumiabronccsal nedves vagy száraz útfelületen közlekedünk-e többet?