ADAC 2016 téligumi teszt 225/45 R17

Az ADAC téli gumitesztjén 13 modell vett részt, de csak egy kapott az ADAC szerinti „jó” minősítést. Elsősorban a száraz utakon mutatott hiányosságok miatt került kizárásra az ADAC „jó” minősítésből a Pirelli Winter Sottozero 3, a Goddyear UltraGrip Performance és az Uniroyal MS plus 77. A Firestone Winterhawk 3, a Hankook i*cept evo2 W320 és a Viking SnowTech II pedig lényeges hiányosságokat mutatott vizes felületen. A kopásbeli tulajdonságok húzták le az ADAC minősítését a Nokian WR D4 és a Yokohama V905 W drive esetében. A Bridgestone Blizzak LM001 és a Vredestein Extreme S rosszabbul viselkedik havon, mint a versenytársai és ez a végeredményen is látszik.

„Elégséges” minősítések a nedves utakon megfigyelt hiányosságok miatt születtek. Mindkét „elégséges” besorolást ugyanazért kapta meg a Matador MP92 Sibir Snow és a BF Goodrich G-Force Winter is, mégpedig a nedves útfelületen tapasztalt hiányosságok miatt.

Még valamit észrevehető?

Az aquaplanning tulajdonság, amely a havas-latyakos úton is nagyon fontos, eredményei sok tesztabroncsnál egyáltalán nem, vagy csak kevéssé voltak meggyőzőek. A legtöbb gumiabroncsnál a havas tapadás meglepően jó eredményeket hozott. Ez különösen a Goodyearre igaz. Ebben a kategóriában a Pirelli és a Bridgestone mutat hiányosságokat. A BFGoodrich a kedvező kopás tulajdonságaival szemben jelentős hiányosságokat mutatott nedves utakon.



Végső pontszámbeli különlegességek

Az ADAC a „kielégítő”, „elégséges” és „gyenge” besorolásokat nem a súlyozott értékekből számolta ki. Egy fontos kritériumban elért legrosszabb eredményt vették összeredménynek. Azonos összeredmény esetén a gyártókat név szerint sorba rendezték.

,
Korábbi cikkünkben az ADAC 185/65 R15 téligumi tesztjét mutattuk be, most következzen a 225/45 R17, a sportos gumiabroncsok tesztje. A 225/45 R17 gumiméretben az ADAC 13 téli abroncsot tesztelt H sebesség indexszel. Ez a sportos abroncs méret igen elterjedt középkategóriás autóknál. Egy jó és két rossz abroncs mellett széles a középmezőny kínálata speciális erősségekkel és gyengeségekkel egyaránt tarkítva.