news/big_image/2020/09/fb-7-.png

ADAC 2020-as téligumi teszt

Ráfordultunk az év utolsó hónapjaira és menetrend szerint megérkezett a német autóklub téli gumiabroncs tesztje. Idén összesen 27 téli mintázatot teszteltek és két méret került terítékre, az igen közkedvelt 205/55 R16 és a 235/55 R17.

A leggyakoribb 205/55 R16 méretben a teszt eredményesnek nevezhető, hiszen csupán 2 gumiabroncs bukott el, egy elégségesnek bizonyult, a többi viszont elfogadható eredményt produkált.  Az öt legjobb téli gumiabroncs közül a Bridgestone LM005 kapta a legjobb eredményt. A Michelin Alpin 6 gyengébben szerepelt száraz úton, de futásteljesítménye messze a legkiemelkedőbb volt. Azoknak, akik sokat autóznak bátran ajánljuk a Michelin téli gumiabroncsát a maga 43.000 kilométeres futásteljesítményével. A fentieken kívül jó eredményt ért el a Dunlop WinterSport 5 és a Hankook W452 is.

A középmezőny száraz úton gyengébb teljesítmény produkált. Ide tartozik a havas útpályán remeklő Pirelli Cinturato Winter és a nedves úton a második legjobb eredményt elérő Continental TS860.

A mezőny végén a Semperit Speed Grip, a King Meiler Winter Tact WT81 és a Tristar Snowpower HP végzett.

A 235/55 R17 viszonylag nagyobb autókra szánt méret. Ebben a kategóriában az ADAC 13 tél gumiabroncsot tesztelt. Ezek közül csupán egy kapott kiemelten ajánlott eredményt, 11 kielégítő minősítést és egy kapott elégséges eredményt.

A teszt győztese a Michelin Pilot Alpin 5 lett, ami minden szempontot figyelembe véve jól vizsgázott. Meglepően jól viselkedett száraz úton, könnyen kezelhető volt nedves, havas és jeges útfelületen is. Zaj és üzemanyag-fogyasztás szempontjából szintén a legjobbak közé tartozott.

A középmezőnyben 11 gumiabroncs kapott helyett. A Goodyear UltraGrip Performance +, Kleber Krisalp HP3 és a Bridgestone LM005 jól teljesítettek nedves úton, de a száraz aszfalton már gyengébb eredményt mutattak. 

A Dunlop WinterSport 5 SUV és a Vredestein Wintrac Pro száraz és nedves úton jó eredményt értek el, azonban havas úton már csak kielégítően szerepeltek.

A Nokian WR Snowproof kielégítően viselkedett nedves útfelületen és jégen, a Continental WinterContact TS 850 P pedig száraz és havas úton nyújtott kielégítő eredményt. A Pirelli Winter Sottozero 3 szárazon, havon és jégen "kielégítő" minősítést kapott.

A Semperit Speed 3 Grip végzett utolsóként a teszten. Nedves és havas úton elégséges eredményt ért el, száraz úton viszont kielégítő minősítést kapott.