ADAC téligumi teszt 2019: 4 gumiabroncs megbukott

Az ADAC az ÖAMTC-vel karöltve a kisautóknak szánt 185/65 R14 és a kisteherautókra gyártott 205/65 R16C méretű téli gumiabroncsokat tesztelték. 

Idén tavasszal már vizsgálták a kisteherautóknak és a nagyméretű egyterűeknek szánt C-s abroncsokat. Ahol meglepő eredmény született, hiszen a 16 vizsgált gumiabroncs garnitúra közül 9 megbukott. Sajnos a téli eredmények sem lettek jobbak. A 205/65 R16C méretben 15 garnitúra téli gumiabroncsot vizsgáltak, melyek közül csupán 3 végzett „jó” minősítéssel, „nem ajánlható” eredményt pedig 4 esetben állapítottak meg. Az élen a Continental VanContact Winter, a Pirelli Carrier Winter és a Michelin Agilis Alpin végzett. A többi gumiabroncs száraz, nedves vagy havas felületen teljesítettek gyengén.

A nem ajánlott abroncsok havon nyújtottak nagyon gyenge teljesítményt, ezek a Sava Trenta M+S, a Goodride SW612 és a Maxxis Vansmart Snow WL2. A BF Goodrich Activan Winter nedves aszfalton gyengélkedett. Utolsó helyen a Maxxis téli gumiabroncs végzett, nedves, illetve havas úton nem megfelelő teljesítményt nyújtott, száraz úton azonban harmadik lett.

A kisautó szegmenshez tartozó 185/65 R14 méretben több jól teljesítő abronccsal találkozhatunk. Az élen a Dunlop Winter Response 2, a Kleber Krisalp HP3 és a Pirelli Cinturato Winter végzett „nagyon ajánlott” minősítéssel. A C-s abroncsokkal ellentétben a középmezőnyben található gumiabroncsok is „ajánlható” minősítést kaptak.

„Feltételesen ajánlható” minősítést kapott a Sava Eskimo S3+, ami száraz aszfalton a leggyengébb volt. Nem ajánlható minősítést pedig a Toyo Snowprox S943 és a Davanti Wintoura kapott.