Éjszakai vezetés? Ezek a tippek jól fognak jönni!

  1. Ne csak a benzintartályt tankold fel!

    Az autónk üzemanyag utánpótlásáról mindig gondoskodunk. De saját szervezetünkéről is? Bizony, az étkezés is befolyásolhatja (vezetési) teljesítményünk. Például a magas szénhidrát tartalmú ételek álmossá tesznek minket, így fokozzák a sötétség okozta tompaságot.

    Együnk inkább fehérjében gazdag ételeket, ha hosszabb éjszakai vezetés előtt állunk!
  2. Műszerfal és fedélzeti számítógép megvilágítás

    Sokan nem tudják, de a legtöbb (újabb) autóban lehet állítani a műszerfali megvilágítás fényerejét. Kutatások szerint a csökkentett fényerő segíthet az előre irányuló koncentrációban. Egyszerűen csökken a szemünkbe érkező – figyelemelterelő – fény.
  3. Erős fáradtságot érzel?

    Add át a volánt másnak ha ez lehetséges! A volán mögötti elalvás, mint a fatális balesetek kiváltó oka rendszeres szereplője a híradóknak, rendőrségi tájékoztatóknak.
  4. Két kis csillogó pont?

    Előfordul, hogy szó szerint koromsötétben kell autózzunk, valamilyen vidéki útszakaszon. Az autósoknak van egy trükk a tarsolyukban. Próbálnak minden apró visszaverődő fényt észlelni, értelmezni.

    Sokszor órákig semmilyen ilyesmit nem fogunk látni (és nem is kell tapasztalnunk.) Éppen ezért, ha mégis felvillan az úton egy fénylő pontpár, akkor lassítsunk le, amennyire csak tudunk, hiszen valószínűleg egy állat tévedt az útra!
  5. Tisztítsd meg a fényszórókat és gondoskodj azok megfelelő beállításáról!
    Minden fényszórót és irányjelzőt alaposan takaríts meg! Ehhez használhatunk újságpapírt és ablaktisztítót.   


Nektek van valamilyen ritkán hallott praktikátok, amivel a téli gumi szezont és az éjszakai vezetést könnyebb átvészelni? Osszátok meg velünk és autós társaitokkal, Facebook oldalunkon!
,Itt van az ősz, itt van újra… A közlekedésben ez csúszósabb utakat (a megnövekedett csapadék miatt), nagyobb forgalmat (az iskolakezdés miatt) és gyakoribb éjszakai vezetést is jelent (a rövidebb nappalok miatt.) No és persze a téli gumi szezon közeledtét.

A hamarabb bekövetkező sötétedés miatt, néhány tényezőre fokozottan figyeljünk oda! Ezek közül hoztam ma el ötöt is! (Igyekeztem olyanokat összeszedni, amely nem jut azonnal az eszünkbe ha éjszakai vezetési tippekre gondolunk.)